x

Hvem har åbnet Orange?

Hvem har åbnet Orange?

Der er en særlig status over at få lov til at åbne Orange Scene, og jobbet er i år tilfaldet danske When Saints Go Machine. I denne artikel kigger vi tilbage på, hvilke bands der siden 1978 har været første band på Orange og fortæller samtidig lidt anekdoter om deres koncerter.

2009 - Petter (Sverige)
Ikke siden 1987 har der været en svensk kunstner udvalgt til at åbne Orange Scene. Koncerten var da heller ikke nogen ubetinget succes, og mange følte, at man skulle have holdt sig til et dansk navn, som man primært har gjort i dette årti. Det var dog tiende gang siden 1978, Orange var blevet åbnet af et internationalt navn.

2008 - Teitur (Færøerne)
Efter en årrække med larmende danske navne var åbningstjansen gået til Teitur i et forsøg på at bryde med folks opfattelse af, hvordan Orange Scene skal åbnes. Teitur optrådte med et stort band og korsangere, men sluttede koncert som solist og sang "The Singer" for de mange tusinde, der havde taget opstilling foran scenen.

2007 - Volbeat

2006 - Magtens Korridorer
For første gang åbnes Orange Scene af et band fra P3s populære KarriereKanonen-tiltag, og Korridorerne inviterede ikke bare publikum, men også skuespilleren Nicolas Bro, til fællessang på "Picnic På Kastellet".

2005 - Ikscheltaschel

2004 - Mnemic
Koncerten var bandets første på Roskilde Festival, hvilket dokumenteres i filmen "Roskilde", hvor man blandt andet kan opleve frontmand Michael Bøgballe være så nervøs, at han skal kaste op.

2003 - Baby Woodrose
Bassisten Riky Woodrose (aka Anders Skjødt) stillede op med rottehaler og blå cheerleader-uniform til en koncert, hvor bandet refererer til AC/DC-klassikeren, der få timer senere brager ud af anlægget på Orange og varsler en koncert med Metallica.

2002 - Superheroes
Det var den tyve-årige frontmand, Thomas Troelsen, der stjal opmærksomheden, da han smed skjorten og hoppede ned i graven for at hilse på sit publikum. Det var højdepunktet til trods for, at bandet undervejs inviterede Jonas Bjerre (Mew), Margrethe Bjørklund (Darleens) og Junior Senior med på scenen.

2001 - Palle Mikkelborg
Første år efter Pearl Jam-ulykken åbnede lidt anderledes end de andre år. Daværende talsmand, Leif Skov, læste både navnene på de døde op samt digtet "Site Seeing Zoom" af Morten Søndergaard, hvorefter Palle Mikkelborg spillede værket "Eternity's Sunrise", som var komponeret til lejligheden.

2000 - The Tremolo Beer Gut
For tredje gang er Sune Wagner med til at åbne Orange Scene, denne gang dog ikke med Psyched Up Janis. Wagner er i skrivende stund den person, der har spillet flest koncerter på Roskilde Festival. Seks koncerter med PUJ, en med TBG, en med Sort Sol, en med Niels Skousen og fire med The Raveonettes giver i alt tretten koncerter. Han er med tre koncerter samtidig den, der har åbnet Orange Scene flest gange.

1999 - Gluecifer (Norge)

1998 - Psyched Up Janis

1997 - Düreforsög

1996 - Psyched Up Janis
Første gang PUJ åbnede Orange var de samtidig opvarmning til Rage Against The Machine og Neil Young & Crazy Horse. Koncerten blev blandt andet overværet af RATM-guitarist Tom Morello, der til denne skribent brokkede sig lidt over dagens program og kommenterede: "Slayer, Sepultura, and Nick Cave - now that's a rock'n'roll show" med henvisning til fredagens program.

1995 - Dizzy Mizz Lizzy

1994 - Kinky Boot Beast
Den danske trio havde kun en ep på samvittigheden, da de åbnede Orange Scene i 1994. De havde dog opbygget et ry som et farvestrålende livenavn gennem koncerter, hvor frontmand Nille Sørensen eksempelvis var blevet båret på scenen på et sølvfad smurt ind i fedt med et æble i munden.

1993 - The Tragically Hip (Canada)

1992 - The Blue Aeroplanes (England)

1991 - Simple Minds (Skotland)
De fleste steder står åbningsnavnet i 1991 listet som værende det italienske rocknavn Vasco Rossi, men den koncert blev faktisk aflyst på grund af problemer, der opstod under lydprøven. Dermed var koncerten med Simple Minds faktisk den første på Orange Scene det år.

1990 - Hotel Hunger

1989 - Pixies (USA)
Det ubetinget største band, der nogensinde har åbnet Orange var på toppen af deres karriere efter udgivelsen af albummet "Doolittle". Det skal dog bemærkes, at selvom festivalen fra 1988 havde budt på koncerter fra torsdag til søndag, så var der ingen koncerter på Orange torsdag, så Pixies spillede først fredag eftermiddag.

1988 - The Sandmen

1987 - Wilmer X (Sverige)

1986 - Billy Cross Band

1985 - Anne Linnet & Marquis de Sade

1984 - Warm Guns

1983 - Mek Pek Party Band

1982 - Ideal (Tyskland)

1981 - Totalpetroleum

1980 - Triers Triste Trio

1979 - Eders Band Danmark

1978 - Big Joe Band (USA)
Roskilde Festival blev afviklet for første gang i 1971 under navnet Sound Festival. Året efter hed den Fantasy, og først i 1973 kom den til at hedde Roskilde Festival. Men det var først i 1978, da man købte den orange canopy-scene fra The Rolling Stones, der havde brugt den på deres 1976-turné, at man fik denne markante scene, som senere er blevet festivalens varemærke. Første band på Orange Scene (der dengang hed Store Scene) var amerikanske Big Joe Band, der spillede fredag 30. juni klokken 18:00, og dermed åbnede op for en festival, hvor man kunne opleve Elvis Costello og Bob Marley & The Wailers.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA