x

Smil – nu udkommer ”Smile”

Smil – nu udkommer ”Smile”

Smile var det Beach Boys-album, der i 1967 skulle have fulgt op på, og overgået, mesterværket Pet Sounds fra året før. Men Beach Boys’ sangskrivergeni, Brian Wilson, havde det ikke godt. En i forvejen hårdt prøvet psyke, sammenlagt med presset for at gennemføre det ambitiøse album, samt manglende opbakning fra de andre Beach Boys, især den konservative sanger Mike Love, gjorde, at Wilson endte med at få et nervesammenbrud, som han aldrig rigtig er kommet over.

I stedet for den planlagte Smile-plade, udkom ”erstatningsalbummet” Smiley Smile, der indeholdt minimalistiske brudstykker af det materiale, der skulle have udgjort det langt mere ambitiøse oprindelige projekt. Siden hen er Smile-materialet dukket op på diverse bootlegs, ligesom nogle af sangene fra det kuldsejlede projekt har været restaureret til brug på senere Beach Boys-album.

Men nu vil pladeselskabet Nonesuch, den 28. september, udsende SMiLE, en nyindspillet udgave af albummet, produceret af Brian Wilson selv, og med det ti mand store backingband, han har benyttet på sine senere turnéer, samt The Stockholm Strings and Horn Ensemble.

Projektet kom i stand bl.a. i kraft af, at Wilson sidste efterår genoptog samarbejdet med tekstforfatteren Van Dyke Parks, som var Wilsons oprindelige samarbejdspartner dengang. Desuden har Darian Sahanaja fra den Beach Boys-inspirerede powerpop-gruppe The Wondermints, hvis medlemmer har været en del af Wilsons live-backingband, indgået i tæt samarbejde med Wilson.

Wilson har her i foråret været på en mindre europæisk turné, hvor han har opført Smile i sin helhed. Læs i denne forbindelse Mikkel Falks Møllers artikel om Wilsons koncert i Antwerpen i marts, her på GAFFA.dk.

Wilsons Smile-turné skal i efteråret fortsætte i hjemlandet. I øvrigt udsender Brian Wilson et nyt studiealbum, Getting In Over My Head, i juni.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA