x

Kinks-bassist død

Kinks-bassist død

Engelske Pete Quaife, der var med til at danne The Kinks i 1961 sammen med brødrene Ray og Dave Davies og var bassist i gruppen indtil 1969, døde 23. juni efter længere tids nyresygdom, 66 år gammel, oplyser Rolling Stone.

Quaifes basspil og korvokaler spillede en vigtig rolle på Kinks-klassikere som "You Really Got Me" og "Waterloo Sunset". I 1969 forlod han imidlertid Kinks for at danne et andet band, Mapleoak, som han dog forlod allerede året efter.

Herefter bosatte Quaife sig en årrække i Danmark, hvor han havde en del venner, og primært arbejdede som grafiker og billedkunstner. I 1980 flyttede han dog til Canada, hvor han fortsatte sit grafiske arbejde. I 1981 gæstede han kortvarigt Kinks ved en koncert i Toronto, ligesom han spillede med, da de i 1990 blev optaget i Rock and Roll Hall of Fame i New York.

I 1998 blev Pete Quaife diagnosticeret med en nyresygdom, der tvang ham til at gå i dialyse resten af sit liv.

I 2005 var han på scenen, da Kinks blev optaget i UK Music Hall Of Fame. Samme år, efter en skilsmisse, flyttede han tilbage til Danmark, nærmere betegnet Herlev, hvor han sov stille ind i sidste uge.

I 1996 udtalte den nu afdøde The Who-bassist John Entwistle, at Pete Quaife var en af hans yndlingsbassister, "fordi han bogstaveligt talt drev The Kinks frem".

En af Pete Quaifes danske venner var rockfotografen Jørgen Angel, som har taget ovenstående billede, og som fortæller til GAFFA:

- Jeg besøgte Pete hjemme i Herlev for 5-6 år siden. Meget hårdt plaget - nyrerne var nærmest stået af. Overraskende, at han klarede sig så længe. Jeg var sidst i kontakt med ham for to år siden - på telefon. Han var kommet til åbningen af min store udstilling i Gladsaxe. Men to timer for tidligt. Han havde lagt en seddel til mig: "I was here. Where were you?" Jeg ringede til ham og bad ham checke invitationen. Han havde desværre ikke energi til endnu en tur fra Herlev til Gladsaxe.

Billedet er i øvrigt taget i de demo-studier, Pete Quaife lavede i København i 70'erne. Han kaldte dem Arbejdsstudierne.

Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA