x

Patti Smith mindedes de døde på Roskilde

Patti Smith mindedes de døde på Roskilde

Patti Smith var blevet spurgt, om hun ville åbne Roskilde Festivals Orange Scene med en mindeseance til ære for de ni unge mænd, der for præcis 10 år og en dag siden blev mast ihjel til Pearl Jams koncert på Orange Scene. Det gjorde hun ved at medbringe sin guitarist Lenny Kaye. Først læste Kaye navnene på hver af de ni unge mænd op, og for hvert navn kastede Patti Smith en rose fra scenen ned i graven foran scenen og opfordrede publikum til at mindes de døde ved at "omfavne livet", som hun formulerede det.

Herefter fremførte Smith og Kaye på hver deres akustiske guitar de to Smith-sange "Beneath The Southern Cross" og "My Blakean Year". Et bevægende øjeblik.

Kort efter afholdt Smith og Kaye et uformelt pressemøde backstage. Her fortalte Patti Smith, hvorfor hun havde valgt at fremføre netop disse to sange fra sit store bagkatalog.

- "Beneath The Southern Cross" var en sang, jeg skrev for at mindes nogle mennesker, der stod mig nær, og som døde. Min mand (Fred Smith, guitarist i garagerockgruppen MC5, red.), min bror og Robert Mapplethorpe (stilskabende fotograf, red.). Jeg syntes, den passede godt i dag. "My Blakean Year" handler om at kæmpe for det, man tror på, også selvom man kan møde modgang, som der er mange, der gør i disse tider med økonomisk krise. Sangen er, som titlen antyder, inspireret af William Blake, den store digter, maler og filosof fra 1800-tallet, som var latterliggjort i sin samtid, og som døde i dyb fattigdom, og som først har fået anerkendelse mange år efter sin død.

Patti Smith blev også spurgt om, hvad vi kan forvente af hendes koncert med band lørdag på Orange Scene. Her var hun mere hemmelighedsfuld:

- Det kommer helt an på øjeblikket. Det kommer an på, hvordan stemningen blandt publikum er, hvordan vejret er, og hvordan vi har det. Vi har godt nok en sætliste, men den skriver vi først et kvarter før, vi går på scenen.

Endelig blev Patti Smith spurgt, om hun er i gang med at arbejde på et nyt album.

- Ja, det er jeg. Jeg regner med at blive færdig med det i efteråret, men jeg ved ikke, hvornår det kommer. Lenny Kaye er med, Tom Verlaine er med, Flea (bassist i Red Hot Chili Peppers, red.) er med, min søn (Jackson Smith, i øvrigt gift med White Stripes' Meg White, red.) er med. Men så får I mig heller ikke til at sige mere, sluttede Patti Smith, inden hun og Lenny Kaye gav yderligere to akustiske numre, først "Grateful", en hyldest til Grateful Deads afdøde sanger Jerry Garcia, og "Because The Night", tilegnet Sort Sols sanger Steen Jørgensen.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA