x

Men At Work taber plagiatsag

Men At Work taber plagiatsag

Det australske band Men At Work er bedst kendt for sangen "Down Under" fra 1983 - en sang, der gik nummer 1 både i England og USA og blandt andet blev flittigt spillet i forbindelse med OL i Sydney i 2000. Nu skal gruppens pladeselskab EMI og sangskriverne bag nummeret, de to gruppemedlemmer Colin Hay og Ron Strykert - som åbenbart ikke har været så meget på arbejde, at det gør noget - imidlertid betale fem procent af deres royalties fra 2002 og frem til publishingfirmaet Larrikin Music for plagiat. Det fastslår en dom fra den føderale domstol i Sydney ifølge CBC News. Dommen blev afsagt allerede i februar, men først forleden blev det afgjort, hvor meget Men At Work skal betale.

Hele sagen drejer sig om det velkendte fløjtetema i sangen, som ifølge Larrikin er stjålet fra børnesangen "Kookaburra Sits in the Old Gum Tree", som Larrikin ejer ophavsretten til. I 2009 sagsøgte Larrikin EMI og Men At Work og krævede 60 procent af sangens royalities. Nu har Larrikin fået medhold, men altså kun 5 procent af sangens royalties.

Colin Hay indrømmer, at sangen har lighed med den nævnte børnesang, der handler om en australsk fugl. Hverken han eller Ron Strykert mødte op i retten forleden. Imidlertid har EMI udtalt, at man vil anke dommen.

Kookaburra-sangen blev skrevet i 1934 af den australske lærerinde Marion Sinclair i forbindelse med en sangskrivningskonkurrence. Hun døde i 1988, og to år senere købte Larrikin rettighederne til sangen ved en auktion.

"Down Under" stammer fra Men At Works debutalbum "Business As Usual", der ligesom "Down Under" gik nummer 1 i både England og USA.

Men At Work eksisterer formelt stadig, men giver kun sjældent koncerter og har ikke udgivet et nyt album siden 1985. De optrådte ved afslutningsceremonien ved OL i Sydney i 2000.

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA