x

Århus Festuge klar med uofficiel åbning

Århus Festuge klar med uofficiel åbning

Som det har været tilfældet i de senere år, tyvstarter Århus Festuge med en såkaldt uofficiel åbning i Rådhushallen torsdag aften før den officielle festugeåbning om fredagen - i år er datoen for den uofficielle åbning torsdag 26. august. Sidste år var det her, at C.V. Jørgensen gav sin første koncert i syv år, og også i år er programmet lidt ud over det sædvanlige.

Programmet byder nemlig på amerikanske Simon Harper, danske De Eneste To alias Simon Kvamm og Peter Sommer samt bandet Staff Benda Bilili fra Den Demokratiske Republik Congo.

Harper Simon
Harper Simon (billedet) udgav sit selvbetitlede debutalbum i foråret med en række melodiske, halvakustiske popsange med visse associationer til eksempelvis Simon & Garfunkel. Og Harper Simon er da også søn af Paul Simon, men kan sagtens stå på egne ben, og han debuterer da også i den modne alder af 37 år. Koncerten er Harper Simons første i Danmark.

GAFFAs anmelder Michael José Gonzalez var godt tilfreds med Harper Simons debutalbum, som han tildelte fire stjerner og blandt andet følgende ord: "Vokalen, det nænsomme musikalske udtryk og den tydeligt stærke flair for gode melodi er ikke ulig faderens, og sangene er da ej heller på nogen måde præget af et behov for at træde ud af papa Simons skygge og distancere sig musikalsk fra sit ophav. Det er der såmænd heller ikke den mindste grund til, når nu evnerne til at komponere sange af nærværende kaliber er til stede."

De Eneste To
Navnet De Eneste To dækker over de mangeårige venner Peter Sommer og Nephew-forsanger Simon Kvamm. De to har længe arbejdet på et fælles projekt, der i efteråret 2010 munder ud i en pladeudgivelse efterfulgt af en turné, som bandet tager forskud på i Århus Festuge. De Eneste To har hidtil kun optrådt ved to udsolgte koncerter på Vestergade 58 i Århus og på Loppen i København. GAFFAs Nynne Hein Møller skrev i sin femstjernede anmeldelse af De Eneste Tos optræden på Loppen:

"Sangene, teksterne, ja, faktisk også konceptet De Eneste To virker så gennemarbejdet og velovervejet, at det næsten kan virke besynderligt, at vi først kan forvente et album hen imod efteråret."

Staff Benda Bilili
Aftenen i Rådhushallen afsluttes af Staff Benda Bilili fra Den Demokratiske Republik Congo, som Århus Festuge bringer til byen i samarbejde My World Images-festivalen. Flere af medlemmerne er ramt af polio og sidder i kørestole, men Staff Benda Bilili turnerer alligevel flittigt og kunne blandt andet opleves på årets Roskilde Festival, hvor de spredte stor begejstring. Musikken har afsæt i gammeldags afrikansk rumba blandet med undertoner af blues og reggae og den afrikanske kortradition til et udtryk, der rummer både følsomme ballader og inciterende rytmer.

Århus Festuges direktør Jens Folmer Jepsen udtaler om Uofficiel Åbning:
- Den fantastiske rådhushal er et enestående koncertsted, og når man få lov at bruge den, må man derfor sikre sig, at der er noget helt særligt på programmet. Det kan man vist roligt sige, at der er – også – i år. Vi kan uden forbehold sige, at vi er stolte over den bredde og den kvalitet, der er i årets uofficielle åbning.

Billetsalg via billetten.dk og pr. tlf. 70 20 20 96


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA