Nyhed

De færreste danske musikere kan leve af musikken

Musikere ligger blandt de lavest lønnede i samfundet, og støtteordningerne er ikke gode nok

En stor række af de danske bands, som i de senere år har nydt både hjemlig og udenlandsk opmærksomhed, må gå for lud og koldt vand i forsøget på at nå til tops, skriver gratisavisen MetroXpress i dag.

Blandt de bands, avisen giver som eksempler er Turboweekend, der både har haft hits i radioen og jobs på Roskilde Festival og i udlandet, men som alligevel ikke tjener penge på deres bandvirksomhed:

"Bandet har kørt i nul de sidste tre år, men måske kan vi udbetale løn til os selv næste år. Det vil være en milepæl i bandets historie," fortæller bassist Morten Køie til MetroXpress.     

Formand for Dansk Musiker Forbund, Anders Laursen, bekræfter overfor avisen, at vilkårene er hårde for Forbundets 7.000 medlemmer, som alle er professionelle musikere. Alligevel er det et fåtal, som kan leve af at spille musik. Anders Laursen, anslår at cirka 70 procent af forbundets medlemmer har andre indtægtskilder end musikken. Og af de sidste 30 procent går en del til og fra dagpenge:

"Verdensøkonomien er presset, og derfor er musikerne også pressede. Vi kan ikke umiddelbart lave statistik på vores medlemmer, men vi ved, at der er mange, der kæmper for at få det til at hænge sammen. Regnet ud over et helt arbejdsliv ligger musikerne desuden blandt de lavestlønnede i samfundet," siger Anders Laursen.

I Danmark er der flere muligheder for økonomisk støtte til udøvende musikere. Det gælder for eksempel Statens Kunstråd og Music Export Denmark (MXD), der er et samarbejde mellem blandt andre Dansk Rock Samråd, Roskilde Festival og Danmarks Radio. Kulturministeriet støtter MXD med 3,5 millioner kroner årligt.

Men støttemulighederne i Danmark er langtfra gode nok, siger direktør Christian Have, fra kommunikationsbureauet Have Kommunikation og i øvrigt tidligere medlem af Mabel:

"Vi har en rigtig solid talentmasse i Danmark. Men mange af dem, der kunne være blevet internationale succeser, klarer den ikke, fordi der ikke bliver taget hånd om dem. Konsekvensen er, at unødigt mange bukker under. Det er et problem for Danmark, fordi musik er en eksportvare, og fordi musikerne kan være med til at brande vores land. Vi får ikke bedre kulturambassadører."
 

ANNONCE