x

Fran Healy taler om sit kommende soloalbum

Fran Healy taler om sit kommende soloalbum

Gennem seks studiealbums fordelt over ti år har Fran Healy været den ubestridte primus motor bag det skotske band Travis. Sideløbende med musikkarrieren har han kæmpet for børns rettigheder i Sudan og (sammen med Bono) været fortaler for at eftergive 3. verdenslandene deres gæld. I dag bor han i Berlin med sin tyske kone og d. 5. oktober udgiver han sit første solo album "Wreckorder" på eget selskab; et album, der blandet andre tiltag har en gæsteoptræden af Sir Paul McCartney på bas.

GAFFA mødte Fran Healy i Vancouver, BC inden en af hans sidste nordamerikanske promotion-koncerter for det kommende album – en tour der startede i Las Vegas tilbage i juli. Backstage på spillestedet Vogue, i hjertet af Vancouver, blev det til en snak om den depression, der kan komme efter succes, jagten på den originale melodi, og hvordan det er muligt at beholde begge ben på jorden, når man er forbillede for Noel Gallagher og Chris Martin.

Du har skrevet samtlige Travis-sange gennem årene. Hvad er forskellen på en soloudgivelse og Travis – og hvorfor vælger du at udsende en soloudgivelse netop nu?

– Når man er frontmand i et succesfuldt band, spørger alle, hvornår du udsender dit eget. Jeg har aldrig følt for det, det har aldrig faldet mig naturligt at skulle lave noget, der ikke var Travis.

- Planen med Travis er, at vi vil udsende 12 cd'er – lige nu har vi halvdelen bag os. Hvis jeg skulle udsende et soloalbum, følte jeg, at det skulle være nu. Jeg tror også, at alle havde brug for en pause fra Travis, en pause hvor vi kunne gøre, hvad vi havde lyst til hver især.

- Min største frygt var, at det ville komme til at lyde som en Travis-cd uden Travis, en frygt jeg havde i baghovedet, da jeg startede ud – hvilket, heldigvis, langtfra blev resultatet. Det musikalske udtryk er ikke noget, man kan tvinge igennem, fandt jeg ud af. Men jeg ser det sådan her: Sangskriveren er den brønd, vandet kommer fra. Efter du har hentet vand op fra brønden, kan du vælge at lave det til cola, juice eller et hav af andre ting – alt efter hvilken proces du tager det igennem. Det er det valg, du har som den, der henter vandet. Min solo-cd er bare vandet direkte fra brønden, uden nogen tilsætning eller proces. Giver det mening?

Vil undgå genbrug

Har der været en grundidé, en inspiration bag den kommende soloudgivelse?

– For mig handler det om at finde den originale melodi. Jeg forsøger, så vidt muligt, ikke at genbruge. Jeg lytter til radio hele dagen, og 90 % er jo melodier, der er hentet fra tidligere sange – der er ikke ret meget nyt at komme efter. At finde nye melodier er en meget hård proces. Lidt ligesom at sidde midt i Loch Ness med en fiskestang – 9 ud af 10 gange, du haler linen ind, er det en gammel støvle og ikke en fisk, der er i den anden ende.

Læs hele interviewet i GAFFAs artikelsektion


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA