x

Prominent sydafrikansk pianist besøger Odense

Prominent sydafrikansk pianist besøger Odense

Torsdag 2. december gæster den sydafrikanske gospel- og jazzpianist Abdullah Ibrahim Posten i Odense. Abdullah Ibrahims musik reflekterer den mangfoldige og kulturelt spraglede musik, der prægede hans opvækst i Cape Town, hvor han blev født i 1934. Denne nuancerede musikstil har præget hans lange professionelle karriere, der har involveret alt fra traditionel afrikansk musik over gospel og ragas og til moderne jazz samt øvrige vestlige stilarter.

Abdullah Ibrahim begyndte at spille klaver som syv-årig, og kunne allerede i 1949 kalde sig professionel jazzpianist. I 1962 flyttede han til Europa, hvor karrieren for alvor tog fart efter Duke Ellington, under en Europa-tur, fik øjnene op for det sydafrikanske vidunder. Siden sit gennembrud har Abdullah Ibrahim turneret med sin jazz, der henter inspiration i Thelonius Monk og Duke Ellington, men som har en helt klar og selvopfunden stil, der med sin brug af gentagelser og flintrende personlige melodier, blender jazzmusikken sammen med afrikansk musik, der i sin helhed afspejler hans liv. Som han selv har udtalt om at lave musik: "The main point is to find your own voice and translate it into music." Først efter ophævelsen af Apartheid, vendte Abdullah Ibrahim i de tidlige 90'ere tilbage til Sydafrika, hvor han nu er bosat, og blandt andet har komponeret musik til filmene "Chocolat" og "No Fear No Die".

Sidste gang Abdullah Ibrahim gæstede Danmark var i juni måned med sin trio på det genåbnede Jazzhus Montmartre, hvor både Berlingske Tidende og Politiken kvitterede med henholdsvis 5 og 6 stjerner/hjerter i deres bedømmelse af koncerten. Ligesom hans seneste solo-udgivelse "Senzo" høstede fem stjerner hos GAFFAs Ivan Rod, som blandt andet skrev:

"Selv om der er noteret 22 skæringer på "Senzo", består albummet reelt af én lang suite, der afspejler den afrikanske tradition for storytelling, men som altså her tager afsæt i enkeltstående melodier, som bindes sammen til én fortælling. At formå dét… at binde 22 skæringer sammen til ét sammenhængende hele, som både rummer elementer af kompositioner og improvisationer er krævende. Men Abdullah Ibrahim er mester udi netop dét. Og derfor fremstår "Senzo" som et mesterligt hele, et dybt fascinerende værk, som både har en umiddelbar appeal og dybder, der åbenbarer sig fra aflytning til aflytning."

Med sig denne gang bringer han sin gruppe, Ekaya, som efter sigende er bestående af seks yderst kompetente musikere, og som lover en god spraglet underholdning.

Koncerten med Abdullah Ibrahim og Ekaya foregår den 2. december på Posten i Odense, og koncertbilletter kan købes via Postens hjemmeside.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA