x

International undergrundshiphop til Danmark

International undergrundshiphop til Danmark

Fra den 7. til den 16. oktober løber den første internationale undergrundshiphop festival Displaced Expressions af stablen i Den Grå Hal, Stengade 18, Lygten Stationshus og Basement i København.

Det er musikere med "oversete stemmer, holdninger og beats fra verdens afkroge", der vil præge den musikalske profil ifølge en pressemeddelelse fra arrangørerne. De fortæller desuden, at festivalen vil præsentere koncerter, workshops, film, med mere om sociale forhold, aktivisme og hiphop og det støttes blandt andet af Center for Kultur og Udvikling i København.

Musikken er noget, der sjældent når vesteuropæiske højtalere, idet hiphop-kunstnerne kommer fra lande som Mongoliet, Gaza, Cuba, Slovenien, Bolivia, Mali og USA. Fælles for de medvirkende kunstnere er, at deres musik rummer en social og politisk bevidsthed, som afspejles i musik. På programmet har Displaced Expressions blandt andet Darg Team, der er palestinænsisk rap fra Gaza, som efter et års indsats har fået tilladelse til at rejse ud af Gaza, for at turnére i Europa og USA.

Derudover vil festivalen også byde på den kvindelige mongolske rapper Gennie, der mixer traditionel mongolsk musik med freestyle-rap og melodiske beats. Satira & Mestizo, der er en rapduo fra Havana, vil instisterer på at rappe om den hårde og hykleriske virkelighed i Cuba anno 2010.

Hovednavnet på festivalen er den amerikanske hip-hop duo Dead Prez (billedet), hvis politiske tekster efter sigende skal være for hård kost til mainstream-USA. Dead Prez er kendt for deres stærkt samfundskritiske tekster, hvor de forholder sig til emner som institutionaliseret racisme og undertrykkelse i al almindelighed, kritk af fængselsvæsenet og undervisningssystemet, virksomheders kontrol over medierne og så videre. Stic.man og M-1, der udgør Dead Prez, gæstede for første gang Danmark sidste år, selvom bandet udgav deres debutalbum "Let's Get Free" allerede i 2000.

Derudover er der bidrag fra nogle af Danmarks førende rappere, Djs, og graffitimalere så som Majid, Dokkedal/Dixen, Turkman Souljah og Steen Rock på festivalen.

"Med denne festival vil hip hop-kulturen kunne opleves som mere end blot de negative stereotyper om money and bitches, som den ofte associeres med. I stedet vil publikum få en forståelse for kulturen som et globalt og tværkulturelt fælleskab," siger Joseph Agami, festivalens talsmand, der selv er rapper og har arbejdet med hiphop og pædagogik i mange år.

Displaced Expressions foregår fra den 7. oktober til den 16. oktober. Du kan se hele programmet og læse mere på festivalens hjemmeside.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA