x

Pladeselskabet 4AD fylder 30

Pladeselskabet 4AD fylder 30

I år fylder det engelske pladeselskab 4AD 30 år, og i dag, den 1. oktober, er det præcis 30 år siden, selskabet udgav sit første album, den engelske post-punk-gruppe Bauhaus' debutalbum "In The Flat Field".

Gennem de sidste tre årtier har 4AD markeret sig som et af de toneangivende selskaber blandt de engelske uafhængige labels. Selskabet blev stiftet af Ivo Watts-Rusell og Peter Kent under navnet Axis i 1979, men skiftede året efter navn til 4AD. Det lidt kryptiske navn var angiveligt et noget særegen måde at skrive ordet "forward" på.

Et af selskabets første markante signinger ud over Bauhaus var australske Birthday Party under ledelse af den senere så kendte Nick Cave, ligesom 4AD i 1981 udgav et album med Matt Johnson, der siden fik stor succes under aliaset The The.

Et andet spændende navn var britiske Cocteau Twins, som debuterede i 1982 med albummet "Garlands" og op gennem 80'erne gjorde sig bemærket som et af de mest stilskabende navne på den alternative engelske rockscene med deres drømmende guitarpop og Elizabeth Frasers sfæriske sirenestemme. Gruppen udgav seks album på 4AD, inden de i begyndelsen af 90'erne skiftede til det større Mercury og siden gik i opløsning.

Et andet banebrydende navn på 4AD var australske Dead Can Dance, som albumdebuterede i 1984 med et selvbetitlet album og op gennem 80'erne og 90'erne udgav en stribe plader med en original blanding af post-punk, folkemusik, verdensmusik og klassisk inspiration. Siden gik duoen alias Lisa Gerrard og Brendan Perry hver til sit, men fortsatte som solokunstnere på 4AD, om end de siden begge forlod selskabet.

Siden har 4AD udgivet markante navne som Pixies, Throwing Muses, The Breeders, Gus Gus, Thievery Corporation, Blonde Redhead, TV On The Radio, The National, Efterklang og Deerhunter, hvis seneste album, "Halcyon Digest", udkom i mandags.

Læs et længere portræt af 4AD


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA