x

Peter Peters Potemkin-musik på dvd

Peter Peters Potemkin-musik på dvd

I 2008 blev Sergei Eisensteins klassiske stumfilm "Panterkrydseren Potemkin" fra 1925 genopsat i danske biografer med nyskrevet livemusik af og med Peter Peter (eks-Bleeder, eks-netop gendannede Sort Sol) og Christian Rønn, og fra mandag den 18. oktober kan filmen med den nye musik købes på dvd.

Det er Palle Vedel fra produktionsselskabet Manden med Cameraet, der har taget initiativ til at sætte ny musik til den stilskabende film, som omhandler mytteriet på panterkrydseren Potemkim i 1905, hvor de voldelige officerer holdt sømændene i et jerngreb, indtil disse gjorde oprør mod overmagten. Begivenheden er siden blev set som en forløber for revolutionen i 1917, og Eisenstein lavede filmen som en propagandafilm til støtte for den kommunistiske revolution.

Palle Vedel udtaler: "Jeg har i flere år lavet arrrangementer på Roskilde Festival, hvor jeg har præsenteret stumfilm med levende musik. Idéen med Film og Musik Live (som "Panterkrydseren Potemkim" er indgået i) er imidlertid at udfordre musikere til at skabe nye fortolkninger af de største filmklassikere. Samspillet mellem de klassiske filmbilleder og et nyt moderne score er nemlig med til at gøre filmene tilgængelige for nye generationer."

Den oprindelige musik er skrevet af Edmund Meisel, men filmen er siden blevet opført med mange forskellige soundtracks, helt i Eisensteins idé om, at lydsporet skulle nyskrives hvert 20. år. Ofte er filmen dog blevet opført med musik af Sjostakovitj, som også er blevet brugt på tidligere dvd-udgaver.

Eisenstein var kendt for den såkaldte montage-teori, hvor klip A, klip B og klip C i samspil skulle skabe en helt fjerde betydning - blandt andet illustreret ved filmens berømte sammenklipning af en barnevogn, der ruller ned ad en trappe, mens voldsomme kampscener er i gang.

Samme montageteknik har Peter Peter og Christian Rønn anvendt i deres musik, hvor musikken blander tunge guitarriff, stemningsfuld akustisk guitar, urovækkende keyboardtoner, æteriske elektroniske lyde, slagtøj og meget mere.

Peter Peter (midtfor på billedet) spiller guitar og bas, Christian Rønn (th.) står for klaver og elektronik, og Freddie Pedersen (tv.) leverer trommer og slagtøj.

Filmen kan købes via Laserdisken.dk

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA