x

Hyldest-bog til Enghave Plads ude i oktober

Hyldest-bog til Enghave Plads ude i oktober

Den 28. oktober udkommer bogen "Ode Til Kastanjen". Det er ifølge de to forfattere, Louise Albers og Stina Mott, en hyldest til den over hundrede år gamle plads på Vesterbro, hvor en metrostation netop er i gang med at blive bygget, hvorfor den er blevet forandret til en stor byggeplads. Bogen har blandt andet bidrag fra Sys Bjerre, Johan Olsen fra Magtens Korridorer (billedet) med flere.

For eksempel funderer forsanger Johan Olsen i et manifest over, om han en dag bliver genfødt som due på Enghave Plads, mens singer-songwriter Sys Bjerre har skrevet en sang om kastanjen på pladsen og dens oplevelser.

Ud over Johan Olsen og Sys Bjerres bidrag medvirker også dramatikeren Line Knutzon, forfatterne Henrik List, Gordon Inc., Claus Ankersen og Mads Brenøe samt en masse lokale vesterbroere, der på den ene eller anden måde har en tilknytning til pladsen.

"Da vi hørte, at Enghave Plads stod over for at skulle transformeres til byggeplads og med tiden til metrostation, mente vi, at et ordentligt farvel til den gamle kastanje og vores alle sammens tilholdssted, var det mindste, vi kunne sørge for," siger Louise Albers og Stina Mott, der begge bor ved Enghave Plads.

De to har opsporet og interviewet en række mennesker, der ligesom dem selv har et særligt forhold til Enghave Plads. Og resultatet er blevet historierne om blandt andre pølsemanden Alex, den hjemløse René og hans hund, Einstein, der bor under kastanjen året rundt, en skater, 84-årige Viktor, der mødte sin kone i sporvognslinje 16 på stedet samt en præst, der kalder sig Vesterbros sidste rejekælling.

"Ambitionen har været at tegne et billede af en lokal fællesskabsfølelse forankret i det offentlige rum. Vi har brug for frirum som Enghave Plads, så vi ikke bare bliver en masse mennesker, der bor ved siden af hinanden i hver vores bygning. For os har Enghave Plads været – og vil forhåbentlig blive ved med at være – en plads med plads til de fleste. Et sted hvor vi møder både vennerne, naboen og så alle dem, vi ikke kendte til i forvejen," siger de to forfattere om bogen, der også rummer en masse street art – akkurat som virkelighedens plads også gør det.

Bogen indeholder otte kapitler, med interviews fra forskellige vesterbroere, der fortæller personlige historier om deres og pladsens liv. Bogen byder også på illustrationer af en række kunstnere, som alle har gengivet forskellige sider af Enghave Plads. Derudover indeholder bogen syv bidrag fra danske personager med krudt i pennen, prædiken, skønsang, hyldester og meget mere.

"Ode Til Kastanjen" er på 160 sider, og den udkommer torsdag den 28. oktober. Den koster 200 kr., og bogen kan købes i københavnske boghandlere, lokalt i forretninger på Vesterbro eller via www.byensforlag.dk.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA