Nyhed

Amerikaner skal betale millioner for 24 piratkopier

33-årig mor til fire skal betale 1,5 millioner dollars for at have piratkopieret 24 sange

"Vi sagsøger dig langt ind i helvede" var navnet på den kampagne, den danske afdeling af pladebranchens organisation IFPI for cirka 10 år siden lancerede mod danske piratkopister. Og kampagnen resulterede da også i nogle retssager og domme.

Alting er dog større i USA, og her er en 33-årig mor til fire netop blevet idømt til at skulle betale 1,5 millioner dollars (cirka 7,8 millioner kroner) i erstatning til den amerikanske pladebrancheorganisation RIAA (The Recording Industry Association of America) – for at have piratkopieret 24 sange. Det skriver Associated Press.

Kvinden, Jammie Thomas-Rasset fra Brainerd i Minnesota, er blevet dømt til at betale 62.500 dollars per sang, i alt 1,5 millioner dollars. Det er tredje gang, Thomas-Rasset er blevet dømt i sagen, og hver gang er hun blev dømt til at skulle betale erstatning, om end beløbet har været nyt hver gang.


RIAA beskylder Thomas-Rasset for at have delt 1700 sange via fildelings-sitet Kazaa, men har dog valgt kun at sagsøge Thomas-Rasset for at have piratkopieret 24 sange. I første omgang forsøgte RIAA ifølge talskvinde Cara Duckworth at få Thomas-Rasset til at indgå forlig, hvor hun skulle betale 5000 dollars per sang, men hun nægtede, og i går blev hun så dømt til at skulle betale 1,5 millioner dollars.

Ifølge den føderale lov i USA har pladebranchen ret til mellem 750 og 30.000 dollars i erstatning per piratkopieret sang, men erstatningen kan dog hæves til 150.000 dollars per sang, hvis piratkopieringen har været forsætlig.

Thomas-Rasset var den første person, som blev sagsøgt af RIAA for piratkopiering. I 2007 blev hun dømt til at betale en erstatning på 222.000 dollars, men sagen måtte gå om grundet en procedurefejl, og i 2009 blev Thomas-Rasset så dømt til at betale en erstatning på 1,92 millioner. Denne erstatning blev dog reduceret af dommeren til 54.000 dollars. Thomas-Rasset appellerede dommen. Thomas-Rasset har i øvrigt hele tiden nægtet sig skyldig og siger, at hun aldrig har brugt Kazaa.


Thomas-Rassets advokat Kiwi Camara påpeger, at erstatningskravet er helt ude af proportioner med det tab, som pladebranchen har haft ved de 24 ulovlige downloads, der reelt har givet branchen et tab på cirka 24 dollars. Han tilføjer, at Thomas-Rasset overvejer at anke sagen til en appeldomstol.

Thomas-Rasset udtaler, at hun ikke har den mindste chance for at betale det enorme beløb:

"Det handler ikke om, at jeg ikke vil, det handler om, at jeg ikke kan. Ethvert beløb, som jeg skal betale, er penge, som jeg kunne bruge på at forsørge mine børn, give dem tøj på og betale min leje, så de har et sted at sove."


Hun tilføjer, at hvis pladebranchen insisterer på at kræve pengene, vil hun erklære sig personligt konkurs og siger: "Det er ikke nogen retfærdig lov. For mig at se er det legaliseret pengeafpresing."

RIAA's talskvinde Cara Duckworth erklærer sig tilfreds med dommen:

"Tre juryer har nu talt, og hver har sendt et stærkt budskab om, at hun er nødt til at tage ansvar for sine gerninger. Nok er nok."


ANNONCE