x

Lades Kælder lukker på Strøget

Lades Kælder lukker på Strøget

Spillestedet Lades Kælder, der ligger i midten af København, lukker og slukker på den nuværende adresse. Spillestedet har i godt 25 år lagt scene til næsten et rockband hver dag, men det slutter den 29. november, hvor stedet har sidste åbningsdag.

- Økonomien kan ikke hænge sammen, og det er en meget dyr husleje på omkring 50.000 kroner om måneden. Det er blevet vanskeligere og vanskeligere igennem årene, og der er ikke længere perspektiv i økonomien. Sådan siger lederen af Lades Kælder, Peter Johns, til GAFFA og uddyber:

- Vi har vidst det i nogen måneder, men har holdt lidt tilbage, da det aldrig har været gavnende for en forretning at skilte med sin dårlige økonomi.

Lederen forklarer desuden, at spillestedet ikke har kæmpestore røde tal på bundlinjen, men at det kan være svært at overbevise nogen om fortsat at finansiere et undergrundsspillested som Lades. - De kigger bare blankt ud i luften, forklarer Johns om forståelsen.

Spillet er dog ingenlunde ude for tilhængere af spillestedet på Strøget, for Peter Johns håber, at de kan finde en alternativ adresse et sted i København, lige så snart inventar, leje med mere er gjort op - med en billigere husleje og med den samme musikalske profil.

Lukningen af Lades Kælder kommer i kølvandet på en artikel, der omtalte, at spillestederne er på en økonomisk opadgående kurve. Her indvendte Jakob Brixvold fra spillesteder.dk dog:

"Det gør stadig ondt derude. Det er stadig nødvendigt at gentænke de økonomiske støtteordninger, for lige nu går alle støttekroner til bandhonorarer".

Lige præcis i tilfældet med Lades Kælder udtaler Peter Johns, at det ikke er det offentlige, der har været problemet, men nærmere offentligheden.

- Vores publikum betragter Strøget, hvor vi har til huse, som et sted i provinsen. Det faste publikum har været dalende, ligesom den tilfældige gæst fra gaden ikke kommer lige så hyppigt, reflekterer Peter Johns.

Han synes i høj grad, at der er en publikumskrise, og at flere spillesteder i Købehavn lider under samme problem. Samtidig mener han, at der er noget at arbejde med, men at en meget differentieret profil kan have været svær at forholde sig til for publikum.

- Vi afholder rigtig mange niché-arrangementer. Det er det specielle publikum til den specielle genre. Vi må ud og finde et nyt sted, hvis ikke var vi gået fallit i løbet af meget kort tid.

Lades Kælder har dog generelt været godt tilfreds med netop deres honorarstøtte, der har været på 200 klip om året, mens de har fået bevilliget 300 klip næste år (to klip svarer til en musikertarif, red.). Peter Johns synes, at støtten er et rimeligt bidrag i forhold til den programlinje, de har, men han er klar over, at spillestederne i provinsen har andre forhold, der slet ikke kan sammenlignes med københavnske spillesteder.

Foreløbig må vi dog afvente, hvor de nye lokaler for Lades Kælder bliver. Metalpublikummet holder afskedsfest for Lades Kælder søndag den 28. november med en koncert med Scarred By Beauty, der får support af hiphop-gruppen CrackMordaZ og dubstep-produceren Manky. Det allersidste arrangement bliver mandag den 29. november, hvor spillestedet afholder jam-arrangementet Monday Night Music Club. Følg med på www.lades.dk.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA