x

Youssou N'Dour til Vega

Youssou N'Dour til Vega

Den senegalesiske verdensstjerne Youssou N'Dour er en regelmæssig gæst i Danmark. Han var her sidste gang til Dance 4 Climate Change-koncerten i Parken i forbindelse med klimatopmødet i december 2009, hvor han dog kun gav nogle få numre. Nu kommer han så tilbage for at give en hel koncert, nemlig i Store Vega 4. marts 2011.

Youssou N'Dour er kendt for sin blanding af traditionelle senegalesiske rytmer og vestlig musik. N'Dour er født i 1959 og optrådte første gang som 12-årig og fik stor succes i Senegal allerede som teenager. Han fik sit internationale gennembrud, efter at han i 1984 indledte et mangeårigt samarbejde med Peter Gabriel, hvilket ledte til en kontrakt med Virgin Records i 1988. Senere samme år deltog N'Dour i Ammesty Internationals "Human Rights Tour".

I 1994 fik Youssou N'Dour sit til dato største hit på det vestlige marked, da han udgav singlen "Seven Seconds" i duet med Neneh Cherry. I 2005 modtog sin første Grammy for albummet "!Égypte!" som bedste verdensmusikalbum.

Foruden sin musik er Youssou N'Dour kendt for sine politiske holdninger og sit velgørenhedsarbejde. I marts 2005 organiserede han Africa Live-koncerten i Dakar, hvor nogle af de mest velrenomerede afrikanske musikere optrådte. Koncerten var del i "Roll Back Malaria"-kampagnen, der støttede bekæmpelsen af malaria. Han deltog også ved Live 8-koncerten i juli 2005, hvor han sang duet med Dido.

I 2008 indspillede Youssou N' Dour sangen "We Can Fly" sammen med den danske sangerinde Julie Berthelsen. "We Can Fly" var den del et nordisk humanitært projekt, hvis formål var at hjælpe afrikanske kvinder til at opnå ligestilling og komme ud af deres fattigdom. I december 2009 deltog N'Dour som nævnt ved Dance 4 Climate Change-koncerten i Parken under klimatopmødet. Denne koncert fik dog mest omtale for det meget beskedne fremmøde af publikummer.

Med sig, når han besøger Danmark næste år, har Youssou N'Dour den kenyanske sangerinde Suzanna Owiyo og den senegalesiske hiphop-kunstner Carlou D. Suzanna Owiyos musik er en fusion af vestkenyansk musik og moderne rytmer. Suzanna har flere gange optrådt på den internationale musikscene, blandt andet ved Nelson Mandalas hyldestkoncert i London 2008. Carlou D er både rapper, sanger og guitarist.
 
Læs mere om Youssou N'Dour, Suzanna Owiyo og Carlou D. på www.motherland-musik.com  

Billetsalget til koncerten er i gang på Billetlugen.

I forbindelse med koncerten bliver det også muligt at se dokumentarfilmen "I Bring What I Love" om Youssou N'Dours liv og karriere. Nærmere info om tid og sted følger. Læs mere om filmen på www.ibringwhatilove.com


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA