x

Hvem mangler på iTunes?

Hvem mangler på iTunes?

En stor del af The Beatles' bagkatalog kan nu købes via iTunes, og dermed er langt de fleste af verdens største rocknavne repræsenterede i den digitale musikbutik. Men der er fortsat visse mangler, og i artiklen The Last iTunes Holdouts samler Rolling Stone de største navne, der fortsat nægter at udsende deres musik digitalt.

I de senere år har debatten omkring, hvem der manglede på iTunes fokuseret på Metallica, Led Zeppelin og Pink Floyd. Men de har alle som The Beatles fundet en løsning, og deres musik kan nu hentes ned via iTunes. Men der er fortsat store navne, der ikke bryder sig om Apples musikservice.

Det største af de seks navne i artiklen er AC/DC, hvis enorme bagkatalog formodentlig ville opleve et stort salgsboost, hvis musikken pludselig dukkede op digitalt. Men ifølge frontmand Brian Johnson er bandet bekymrede for, at iTunes skal slå musikken ihjel, da de tydeligvis er i branchen for pengenes og ikke musikkens skyld.

Et lignende argument kommer fra Garth Brooks, hvis ni plader og diverse opsamlingsplader har solgt omkring 70 millioner eksemplarer i USA alene, hvilket gør ham til den bedst sælgende artist i de sidste tyve år. Men der er tale om fysiske eksemplarer, og det kommer nok ikke til at ændre sig foreløbig:

"De tror fuldstændig på, at de er igang med at redde musikken - Jeg har respekt for dem. Jeg kiggede på dem henover bordet med al kærlighed i verden og fortalte dem, at de var igang med at dræbe musikken. Indtil vi får en variabel prisstruktur, indtil der kommer downloads af et samlet album, så er de ikke den rigtige forhandler af min musik, og du kommer ikke til at finde min musik hos dem".

Kid Rock (der har solgt 22 millioner plader i USA) deler Brooks' vurdering omkring prisstrukturen, og for Def Leppard (65 millioner solgte plader på verdensplan) er problemet, at de fortsat er på en pladekontrakt fra 70'erne, der ikke tog højde for salg af musik på nettet.

Bob Seger har solgt mere end 50 millioner plader i USA, og eftersom mange af hans udgivelser ikke engang kan købes på cd, kunne en aftale med iTunes få hans musik ud til et helt nyt publikum. Men også her er der problemer med royalty-aftaler i kontrakter skrevet lang tid før internettets fødsel.

Sidste navn på listen er Tool, der primært er modvillige til at lægge musikken ud til download, fordi de fortsat betragter sig selv som et band, der laver helstøbte udgivelser i stedet for singler. Bandet er kendt for at gøre meget ud af indpakningen til deres udgivelser og er ikke interesserede i, at deres plader bliver skilt ad og kan downloades sang for sang.

Der er ingen melding om, hvorvidt disse seks navne nærmer sig en digital aftale, men ifølge artiklen er både Seger og Def Leppard interesserede i at få musikken ud digitalt.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA