x

De Eneste Tre genindspiller blasfemi-klassiker

De Eneste Tre genindspiller blasfemi-klassiker

I 1970 blev sangerinden Trille landskendt, da hun på Danmarks Radio fremførte Jesper Jensens sang "Ham Gud (Øjet)" med omkvædet "Ham Gud, han er eddermame svær at få smidt ud". Flere anså sangen for blasfemisk og klagede, og det endte med, at daværende justitsminister Knud Thestrup besluttede, at der skulle rejses tiltale efter Straffelovens §140 mod de ansvarlige programredaktører hos DR. Sagen endte dog med en frifindelse. Det var i øvrigt sidste gang, at blasfemiparagraffen blev bragt i anvendelse i Danmark.

Nu har de nye danske trio De Eneste Tre alias billedkunstneren Firoozeh Bazrafkan, performancekunstneren Uwe Max Jensen (billedet) og filosoffen Asger Trier Engberg genindspillet sangen med ny tekst og en tilhørende video, som man kan se på YouTube. Denne gang er teksten dog let ændret, så det er Allah, der har fået tildelt hovedrollen i sangen.

Uwe Max Jensen fortæller til GAFFA:

- Vi har alle tre en stor kærlighed til Trilles klassiker, og derfor vil vi gerne genindspille den, men vi synes, at den trænger til en opdatering i forhold til dens tema og religiøse tabuer. I dag er det jo ikke den kristne Gud, men den islamiske Allah, der er det store tabu i Danmark. I øvrigt har Firoozeh muslimsk baggrund.

Ja, du har tidligere været ude og forsvare ytringsfriheden og Muhammedtegningerne, og jeres sang er vel et indlæg i den debat?

- Ja, man kan da sige, at der er et interessefelt, som overlapper. Og vi kunne samtidig godt tænke os at udtrykke os i et andet medie, end vi er vant til. Der er jo ingen af os, der er musikere, og jeg har ikke sunget siden gymnasiet, og det er nogle år siden.

Det er jo et kontroversielt felt. Frygter I ikke kritiske reaktioner?

- Nej, overhovedet ikke.

Teksten har også fået en homoerotisk drejning. Hvorfor egentlig det?

- Det er fordi, det er Asger, der synger det vers, hvor der står "Jeg går hjem med ham jeg kender, og jeg glemmer mors instrukser." Vi var nødt til at lade Firoozeh synge det første vers, fordi hun er den smukkeste af os tre. For havde det været en af os andre to, var der nok nogen, der hurtigt ville klikke sig væk fra videoen. Vi kan godt lide, at teksten er åben for fortolkning.

Svær at synge og spille

Hvorfor er sangene a cappella? Er det, fordi I ikke kan spille på noget?

- Til dels. Asger kan faktisk godt spille lidt guitar, men sangen er faktisk ret svær at spille, så han måtte opgive det. Men det kan godt være, vi senere vil alliere os med en guitarist.

Hvorfor kalder I jer De Eneste Tre?

- Vi synes navnet De Eneste To er skidegodt, men det var jo ligesom optaget, så det kunne vi ikke kalde os. Vi overvejede også at kalde os Det Eneste Træ, men vi blev enige om De Eneste Tre.

Jeg synes ikke, teksten og melodien helt passer sammen hele tiden. Er det, fordi I har lagt mere vægt på teksten end melodien?

- Nej, men det er faktisk en svær sang at synge. Vi indspillede også en række forskellige versioner, men de blev egentlig ikke bedre med tiden, blandt andet fordi vi begyndte at posere for meget foran kameraerne, så vi endte med at gå tilbage til nogle af de første.

Kommer der mere musik fra jer?

- Ja, helt sikkert. Vi skal også ud og spille, når vi får allieret os med en guitarist og får skrevet nogle flere sange.

Bliver det så også med religionskritiske tekster?

- Måske, i hvert fald med samfundskritiske tekster. Vi er meget inspireret af den politiske musik fra 70'erne.

Har I ligefrem overvejet at udgive en plade?

- Vi har snakket om en juleplade til næste jul, men ellers nøjes vi med YouTube-klip i første omgang. Men hvis der er nogen derude, der er interesseret i at udgive noget med os, skal de være meget velkomne.

Se videoen til sangen her


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA