x

Kristian Leth langer ud efter anmeldere

Kristian Leth langer ud efter anmeldere

Hvad er anmeldernes rolle? Det er et spørgsmål, der ofte har givet anledning til debat, hvilket der, ifølge musikeren med mere Kristian Leth, atter har været brug for. I en række blogindlæg på bloggen med overskriften "Hvad laver de?" giver The William Blakes- og Baron Criminel-frontmanden en røffel til danske anmeldere, hvor han betvivler anmeldernes nuværende metoder. I balancegangen mellem at være musikkritiker og forbrugerguide mener Leth, at der i øjeblikket er en overvægt mod sidstnævnte kategori.

Desuden har Leth lavet en række lister over anmeldernes metoder og skabeloner, han mener bliver benyttet. Det er magasin- og bladanmeldere, der står for skud, ligesom anmeldere i det klassiske dagblade også bliver kritiseret. Leth opdeler kritikken i to retninger, og han siger for eksempel følgende om "aviserne":

"Den anden udvikling i dansk musikanmelderi er at avisernes hovedanmeldere - der engang var ensbetydende med journalister med både baggrund og træning - i dag generelt består af mænd hvis alder er fremskridende og hvis smag udelukkende cirkler om 'det ægte' eller 'det geniale'. Deres alder er på ingen måde i sig selv diskvalificerende, men nævnes fordi den tit bliver set som kvalitativ modvægt til de "unge" på bladene."

Og "bladene" får følgende beskrivelse:

"Musikbladenes (der lever på nettet) anmeldelser er i dag generelt udført af det man med kvalifikations-termer kalder 'rat og kravl' (sic?). Kravene til track record (huh?) er sænket, og som resultat er cd-anmeldelser blevet notitser."

Leth mener, at anmeldelsernes beskrivelser ofte hæfter sig ved musikeren, der blot bliver betegnet som værende enten "gal eller genial", hvorimod selve kritikken af musikken udebliver - ligesom han har en række yderligere kritikpunkter. Om baggrunden for at starte bloggen udtaler Kristian Leth til dagbladet Information:

"Det her er bare mig som forbruger af anmeldelser, der brokker mig. Jeg lever jo selv af, at nogen skriver om den musik, jeg selv laver. Så på den måde har jeg intet at vinde. Jeg påberåber mig bare retten til at sige: Det her, det er fandeme en dårlig anmeldelse. Og det gør jeg så."

GAFFA redaktør Peter Ramsdal har ligeledes kommenteret Leths holdninger på Informations hjemmeside:

"Det kan godt være, at Kristian Leth og andre intellektuelle typer som ham ønsker udførlige beskrivelser og mere kvalificerede anmeldelser, men det gider de almindelige læsere ikke. De vil gerne have en hurtig vurdering, så de ved, hvad de skal købe, og det er der ikke noget galt i." siger Peter Ramsdal, og tilføjer:

"Vi lever af at tilfredsstille vores læsere og ikke Kristian Leth. Det er den bedste måde, jeg kan udtrykke det på. Om man så synes, det er en degradering, at man kommer med en kort vurdering af et værk til gavn for forbrugerne, jamen, so be it."

Du kan selv deltage i debatten på Kristian Leths blog, eller i kommentarfeltet herunder.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA