x

Bjørn Svin modtager præmiering af Tonekunstudvalget

Bjørn Svin modtager præmiering af Tonekunstudvalget

Tonekunstudvalget i Statens Kunstfond har netop offentliggjort otte sangskrivere og lydkunstnere, der modtager en præmiering for en udgivelse fra 2010. Præmieringen er på 50.000 kroner til hver kunstner, og de gives i følge en pressemeddelelse "for cd-udgivelser og uropførelser, som i årets løb har udmærket sig særligt".

Blandt de kunstnere, der har modtaget den økonomiske anerkendelse, er Agnes Obel for sit debutalbum "Philharmonics", Bjørn Svin (billedet) for udgivelsen "Browen", "Let The Dog Drive Home" med Teitur, ligesom Josefine Cronholm modtager anerkendelsen for "Songs Of The Falling Feather", med flere.

GAFFAs anmelder Jesper Buhl vil næppe miskreditere valget af Bjørn Svin, hvor han i sin fem stjernede anmeldelse skrev:

"Numre som de smukke og detaljerige 'Browen', 'enRowen' og 'owW' parrer en klassisk electronica-sensibilitet med en organisk multifacetteret kompositorisk tilgang, som var de lydlige beskrivelser af hidtil ukendte økosystemer. Der er også afstikkere som den skramlede, skurrende dubperle 'mOmWree' og den langstrakt technopoetiske 'RowmOR', men essensen af Browen er den fantastisk organiske plasticitet, som – sært nok – synes at udspringe fra Bjørn Svins mesterlige manipulation af syntetisk lyd."

Tonekunstudvalget består indtil udgangen af 2010 af Juliana Hodkinson (formand), Marilyn Mazur og Tobias Trier, og de begrunder valget af Bjørn Svin således:

"'Browen' er årets electronica-plade, hvor manden bag dansk technos første generation giver sine lyde mere tid til at tale. Og det har betalt sig, for det repertoire af lyde som Bjørn Svin betjener sig af er efterhånden en ret omfattende og usædvanlig blanding."

"F.eks. vil den alternative brug af vocals på enkelte numre sikkert inspirere andre lydsmede til et nyt møde mellem stemme og electronica. Modtagelsen af pladen i foråret har rost især pladens modne og relativt rolige udtryk, i kontrast til Bjørn Svins tidligere mere nådesløse beats. Men fantasien raser alligevel, og selv om lytteren har mere tid til at fordybe sig her i 'Browen' takket være pladens kontrollerede energi, så betyder det langtfra ørerne kan 'slappe af'."

Se alle de præmierede herunder, og læs om begrundelserne her:

Agnes Obel - "Philharmonics",
Teitur - "Let The Dog Drive Home"
Søren Kjærgaard - "Open Opus"
Basiro Suso - "Foli"
Peter Danstrup - "Reptiles In The Sky"
Bjørn Svin - "Browen"
Josefine Cronholm - "Songs Of The Falling Feather"
Jonas Berg/Trinelise Væring - Uropførelse af "Oh Purity", Jazzhouse den 6. november 2010 under Wundergrund Festivalen


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA