x

Roskilde Festival må ikke støtte lokalt spillested

Roskilde Festival må ikke støtte lokalt spillested

Højesteret fastslog i en dom fredag 21. januar, at Roskilde Festival ikke må støtte det lokale spillested Gimle, da det strider mod festivalens momsfritagelse.

Det rytmiske spillested Gimle er er en del af projektet Ungdoms- og Kulturhuset Vandværket i Roskilde og huser events som den kommende Turboweekend-koncert, Vækstlagsrådgivningens gratis møder og en lang række andre aktiviteter.

Tidligere er landsretten nået til samme resultat i sagen, som Roskilde Festival har anlagt mod Skatteministeriet. Festivalen har ønsket at støtte Gimle, som efter en flytning til den ombyggede vandværksbygning er blevet udvidet med en natklub og en café.

Udover koncerter med etablerede bands har Gimle siden 2000 været en del af projekter som oprettelsen af et studenterhus, Vikingejazz Festival og RoskildeNatten. Derudover er Gimle med til at støtte op om det lokale musikliv og giver også unge og uprøvede bands mulighed for at spille koncerter.

Gimle åbnede mandag den 2. maj 1988 i Ringstedgade 30 i Roskilde efter et halvt års ombygning, og frem til august 2000 blev cafeen drevet på privat basis som musikcafé, spillested og spisehus. Herefter blev ejerskabet overtaget af Fonden Gimle, som i dag er driftsansvarlige og driver det i samarbejde med Foreningen Gimle.

Foreningen Roskilde Festival har udpeget de tre øverste i Fonden Gimles bestyrelse (Henrik Rasmussen, Torben Øttrup og Christian Lynge), der også huser Esben Danielsen fra Roskilde Festivalens ledelse og koordination. Festivalen og de mange andre mindre og større arrangementer, som foreningen er involveret i, koordineres, struktureres og budgetlægges af Foreningen Roskilde Festival direktion - Henrik Rasmussen.

Foreningen Roskilde Festival sørger hvert år for, at overskuddet fra festivalen går ubeskåret til humanitære og kulturelle formål, men her hører Gimle ifølge Højesteret ikke under. Støtten fra festivalen ville nemlig gå til Gimles momsbelagte koncertvirksomhed, café- og bardrift, og det er i strid med Roskilde Festivals momsfritagelse. Momsfritagelsen indebærer ifølge Højesteret, at festivallens millionoverskud kun må bruges til at støtte velgørende eller almennyttige formål.

1. januar 2001 blev Gimle udnævnt til regionalt spillested, og Gimle støttes årligt af Roskilde Kommune, Roskilde Amt og Statens Musikråd. Herudover modtager spillestedet støtte af en række fonde og sponsorer til særlige aktiviteter, ting eller forhold.

Gimle har dog aldrig modtaget penge af festivalen, og dommen afslutter en sag, der blev startet i 2006 i forbindelse med planerne om at flytte Gimle i nye lokaler. Spillestedet har dog modtaget penge fra Fonden Roskilde Festival, som tjener penge på kommerciel basis og derfor gerne må donere til momspålagte virksomheder.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA