x

GAFFA.dk til Musiikki & Media-festivalen i Finland

GAFFA.dk til Musiikki & Media-festivalen i Finland

Det er lørdag i Tampere, hvor den finske musikbranche festival, Musiikki & Media, er i fuld gang. Aftnen starter med festivalens traditionsrige sauna & pool party i hotellets pool-område i kælderen. Festen er arrangeret af den finske Open Air Metal Festival og går i al sin enkelhed ud på at drikke så mange finske Karhu-dåseøl som muligt, mens man enten hopper i poolen eller saunaen.

Øllene er gratis, men kun hvis man har badetøj på. Og det har muligvis sat en dæmper for den kvindelige medvirken ved festen. Faktum er i hvert fald at kun to piger og lederen af Music Export Finland, Paulina Ahokas, er mødt op. Ellers består selskabet udelukkende af øldrikkende, barmavede mænd, hvoraf de langhårde heavy metal-typer er i overtal. Ved svømmebassinets kant står en ditto langhåret duo og spiller akustiske udgaver af soft heavy-hits som "Eye of The Tiger", "Smoke On The Water" og Mr. Big’ s "To Be With You". Samtidig inde i saunaen er der propfyldt af efterhånden godt tillakkede finner, der bliver ved med at hælde vand (og øl) på ovnen så temperaturen nærmer sig kogepunktet, og GAFFA.dk’ s udsendte brødtvunget må se sig nødsaget til at søge mod den kølige pool.

God finsk indie
Efter halvanden times svedig sauna-fest er det blevet tid til aftenens koncerter. Fredagens program var ikke det mest interessante af slagsen, så forventningerne var ikke helt i top. Men aftenen viste sig hurtigt at byde på flere rigtig gode nye finske bands i den mere alternative del af genren. Aftenen (og hele festivalens) absolut bedste band, Sister Flo, åbnede ballet med en koncert på det atmosfærefyldte spillested Telakka. Sister Flo består af seks seriøse, unge mænd i skjorter, og med en forsanger, der ligner afdøde Elliot Smith umiskendeligt.

Stilmæssigt bevæger gruppen sig rundt i et melankolsk, udpræget nordisk univers bestående af atmosfæriske og iørefaldende guitarbaserede numre. Musikken svinger mellem det lavmælte, nærmest tyssende og så momentvise, energiske udbrud af støj og larm, som man kender fra The Velvet Underground og Yo La Tengo. Sister Flo har netop udgivet deres andet album, "Tragician’s Hat", i Finland på Delphic Records. Indtil videre er der ikke nogle planer, om at udgive pladen andre steder, men efter at dømme fra de mange positive reaktioner fra de udenlandske branchefolk, kan man håbe på, at det snart bliver ændret. Under alle omstændigheder er Sister Flo værd at følge i fremtiden.

Post-punk & Heavy fest
Næste band på programmet er den energiske pigetrio, Bitch Alert, der er ret hypet her i Finland. Det er højeksplosiv post-punk og grunge i stil med Hole og tidlig Nirvana. Forsangeren har stort pink hår og er iklædt nittebælte og rødt tyltskørt. Men lige meget hvor effektfuldt showet er, hjælper det ikke på indtrykket af, at man har set og hørt det hele før. Ved siden af klubben, hvor Bitch Alert spiller, er der gang i den helt store heavy fest. Finland har altid haft ry for at have en endog særdeles udbredt heavy-musikkultur, og flere finske tungrock-bands er store stjerner i bl.a. Japan og Centraleuropa.

Denne aften spiller grupper som Pain Confessor, Machine Men og Diablo ægte, monstrøs, nostalgisk og langhåret 1980’er-heavy og speed-metal med stramme læderbukser, Flying V-guitarer og uendelige growls. GAFFA.dk’s udsendte må flere gange trække på smilebåndet, for selvom kvaliteten af musikken er i orden, minder det hele om at tage en tidsmaskine tilbage til midtfirserne, hvor Metallica, Slayer og mere bløde outfit som Europe var nyskabere inden for metalmusikken.

Finland er andet end kitch og heavy
Sidste band, der bør fremhæves, er pigegruppen Branded Women, der lukker festivalen med en koncert kl. 01:30 på spillestedet Klubi. Branded Women har fem år på bagen og spiller en sørgmodig, tango-lignende og lidt spooky filmisk musik, der ville passe fint i en David Lynch- eller Aki Kaurismäki-film. Alle i gruppen er klædt i helt sort, og forsangeren har en dyb sentimental stemme, der lyder som k.d. langs. Absolut et band der er værd at stifte bekendtskab med, hvis man er til blå, stemningsmættede soundtracks.

Med Branded Women-koncerten blev der samtidig sat punktum for Musiikki & Media-festivalen, der formåede at vise, at den finske musikscene har meget andet at byde på end kitchede heavybands og populære hårdrockere som Him og The Rasmus. Især står den lavmælte, indfølte indie-og- alternative countryscene stærk med fine navne som Office Building, Sister Flo og Branded Women. GAFFA.dk’s udsendte kan derfor kun anbefale, at man i fremtiden roligt kan tune sig ind på den finske frekvens og selv gå på opdagelse i det høje nord. Der er nemlig både kvalitet og dybde at hente, hvis man slår ørene op.

For yderligere info om Sister Flo, Branded Women og finsk rock generelt – tjek nedenstående links:

hansoovoice.com/sisterflo
www.brandedwomen.com
www.rockdata.org

Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA