Nyhed

PJ Harvey går fra sjælen til slagmarken

Det vrimler med døde og lemlæstede soldater i teksterne til PJ Harveys nye album "Let England Shake"

Efter i to årtier at have krænget sine inderste følelser ud og besunget sjælens krinkelkroge på plader som "Rid Of Me", "To Bring You My Love" og "White Chalk" har PJ Harvey på sit nye album "Let England Shake", der udkommer i dag, rettet blikket ud på verden omkring hende. Ikke mindst på England og landets rolle i forskellige krige rundt om i verden, både aktuelt og historisk. Albummet nævner blandt andet slag i første verdenskrig, og teksterne næsten svømmer over med voldsomme billeder af soldater på slagmarkerne.

"The West's asleep, let England shake / weighted down with silent dead /
I fear our blood won't rise again," lyder de første linjer på albummets indledende titelnummer, og så går det over stok og sten med død og lemlæstelse. På "This Glorious Land" lyder det eksempelvis: "How is our glorious country ploughed? / Not by iron ploughs / our land is ploughed by tanks and feet marching" og på "The Words That Maketh Murder": "I have seen and done things I want to forget / soldiers fell like lumps of meat / blown and shot out beyond belief / arms and legs were in the trees".

GAFFA har fået en snak med PJ Harvey om det nye album.

Provokation til stillingtagen


Hvorfor kommer du med disse politiske tekster nu?

– Jeg følte, at det var det rigtige tidspunkt nu. Jeg syntes, at jeg omsider var udviklet nok som sangskriver til at kaste mig over disse emner. For det er noget, der altid har interesseret mig. Jeg har bare ikke ment, at jeg var en god nok sangskriver til at skrive om det før nu. Samtidig er der jo nok at skrive om, hvis man ser på den aktuelle verdenssituation.

Ja, for England har jo været i krig i Afghanistan i snart ti år og har været inde og ude af Irak, og der har været mange andre politiske sange og plader ude – for eksempel Neil Youngs "Living With War"-album og George Michaels "Shoot The Dog"-sang. Er du ikke en smule sent ude?


– Nej, for jeg følte som sagt først, at jeg var en tilstrækkeligt god sangskriver til at synge om disse emner nu. Men jeg ser ikke dette som et politisk album. Jeg udtrykker mig ikke som en politiker, for jeg ved slet ikke nok om politik til at synge om eller udtale mig kvalificeret om politik. Jeg udtrykker mig som et menneske, der er påvirket af, hvad der sker i verden, og som skriver om det.

Hvad er dit formål med albummet egentlig – ser du det som et oplæg til en politisk diskussion?

– Jeg håber, det kan provokere folk til at tage stilling til, hvad der sker i verden omkring os nu. Men jeg kan ikke bestemme, hvordan folk skal fortolke det.

Vigtigt med nuancer


Ser du pladen som en kritik af England eller en hyldest til England – eller begge dele?

– Den er begge dele. Det er et kritisk, men nuanceret blik på England set fra mange sider.

Synes du, pladen er pessimistisk eller optimistisk?


– Jeg ville faktisk ikke bruge nogen af de ord om pladen. Den er en som sagt forhåbentlig nuanceret plade om både kærlighed og had. Det har været vigtigt for mig at skrive nuanceret, for mange politiske sange er for dogmatiske efter min mening, med tekster, der er for klichéprægede og ensidige.

Du synger meget om England og refererer til blandt andet slag i første verdenskrig, hvor England var involveret. Slag, som ikke-engelske publikummer måske ikke har hørt om. Er dette album særligt rettet mod et engelsk publikum?

– Nej, forhåbentlig har den universel appel. Jeg synger om de følelser, jeg har i forhold til mit fædreland, og det er så tilfældigvis England, men det er jo følelser, som alle kan have til deres hjemland: Kærlighed, had, skuffelser. Uanset om du bor i England, i Sierra Leone eller i Danmark.


Læs et længere interview i GAFFAs martsnummer, der er på gaden 4. marts.

Læs GAFFAs 5-stjernede anmeldelse af "Let England Shake".

 


ANNONCE