x

Thomas Negrain efterlyser politiske sange

Thomas Negrain efterlyser politiske sange

Den danske sanger og sangskriver Thomas Negrain retter i et læserbrev til GAFFA en hård kritik mod de danske medier og musikere, som han mener mangler mod til at beskæftige sig med politiske sange.

Thomas Negrain, der i senfirserne og starthalvfemserne var sanger i Simcess, i midt- og senhalvfemserne var frontmand i Blink – der blandt andet hittede stort i Sydøstasien – og i dette årtusinde har været solist, er blevet provokeret af en udtalelse af Nanna Lüders, der har udtalt, at der ikke er ret mange musikere, der melder klart ud i deres musik om deres politiske ståsted.

Til dette svarer Thomas Negrain, at han er enig, men at det blandt andet skyldes, at det efter hans mening er meget svært at trænge gennem mediebilledet, hvis man skriver politiske sange. Thomas Negrain skriver blandt andet:

"Nanna Lüders på tv i aften (26/2 2011, red.) fortæller om sin kommende cd og om holdninger inden for musik. Og hun siger: "Der er jo ikke mange rockmusikere der melder klart flag" … og det er her, jeg MÅ reagere, og har villet gøre det længe, for dette kan jeg ikke sidde overhørig.

...Jo der er, Nanna!!  Det er blot, for tiden, fuldstændig umuligt at have en mening, med mindre den er af løøøøøve song eller ironisk karakter, hvis du skal blive afspillet i de største medier i Danmark. Jeg taler af stor erfaring. Alle mine søde sange, lige fra jeg debuterede med Simcess tilbage i 1988 og op til i dag, er kommet igennem playlist-udvalg og lignende. Men hver gang jeg har sendt en samfundskritisk monster-iørefaldende single til de største radiostationer er den ikke sluppet igennem."

Thomas Negrain fortsætter:

"Såsom singlen "Selvfed", 2004, som påtalte kritik af Danernes selvopfattelse, samt "Dyt'n Dyt'n Båt", sang om vejvrede, længe før ordet var opfundet. "Sha la la", 2008 ... fremragende popsang, hvor kritikken er rettet mod vort overforbrug af tv, samt sangen "JA!" om kampen for ytringsfrihed. Alle sange som er godt gedigent håndværk, stinkende iørefaldende, samt udført af nationens ypperligste musikere ... og tekst med sine meningers mod. Det er dér, problemet ligger !!"

Thomas Negrain slutter med en opfordring:

"Jeg har jo lavet et par plader med holdninger om vort lille smørland, hvor alle de kritiske sange ikke får airplay, så nu ser jeg frem til, at, I andre kære komponister, opsøger heldet og smøger ærmerne op og skriver sange om blandt andet: ... de 22 milliarder kroner som SU-studerende skylder staten, samt også drikker mest i Europa, om de 100.000 insolvente husejere, om de 52 procent overvægtige, 450.000 borgere der er på lykkepiller, 500.000 alkoholikere, 200.000 arbejdsløse, 80.000 der lever under fattigdomsgrænsen, om de overfyldte fængsler, om narkomanerne, om Mærsk som giver os en opera, vi ikke kan betale driften af..." (opremsningen fortsætter yderligere adskillige linjer, red.)

Læs hele Thomas Negrains indlæg i GAFFAs artikelsektion


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA