x

Hiphop-festival nedbryder sociale mure

Hiphop-festival nedbryder sociale mure

Med navne som Outlandish og Marwan på plakaten har den gratis festival Street Party til formål at fange unge fra udsatte boligområders opmærksomhed og skabe et kunstnerisk alternativ til gadehjørnerne. De unge er selv med til at forberede og afvikle festivalen, der finder sted tre forskellige steder på Frederiksberg den første weekend i maj.

Street Party er blevet til på grundlag af en konstatering om, at hvad enten spillestederne spiller heavy, hiphop eller blød pop, så er der en gruppe unge, der stort set aldrig tropper op - dem fra de socialt udsatte boligbyggerier.

"Når rødderne her fra ghettoen ikke kommer på Vega, så må musikken komme til ghettoen. Kultur er noget, mange er blevet præsenteret for som noget naturligt. Men disse børn og unge har ikke haft nogen til at føre dem ind i kulturlivet, og derfor går de glip af en masse oplevelser, vi andre tager for givet", fortæller projektleder på Street Party, Jan Samuelsen, der til dagligt arbejder for Music from Around, der arrangerer verdensmusik-festivalen Womex.

Samuelsen mener i øvrigt ikke, at det danske kulturliv udvikler sig i forhold til at trække et nyt publikum til, og fortsætter:

"Dybest set laver det danske kulturliv efterhånden kun kultur til sig selv. Man har siddet på hænderne i forhold til de udsatte unge. Man har simpelthen glemt at lave publikumsudvikling. At skabe et nyt publikum kræver en langstrakt og tålmodig indsats. Street Party er sådan en indsats".

Festivalen handler derfor også om at involvere de unge i kunsten. I flere måneder op til festivalen er der øvet break dance, rap og kunsten at vende plader i boligområdernes ungdomsklubber. De har fået tilknyttet professionelle kunstnere som gæsteundervisere, og de skal selv optræde med et af de etablerede navne på festivalen. De, der ikke skal optræde, involveres i det praktiske med at lave flyers og promovere festivalen, sælge sodavand osv. 

De unge har længe savnet noget, der kunne fjerne fokus fra kriminalitet og sociale problemer i deres lokalområde, hvilket betyder at Frederiksberg Kommune er gået helhjertet ind i projektet.

"De unge synes generelt, at det er fedt, der sker noget. Projektet er godt, fordi det giver nogle positive historier og noget konkret at samarbejde om. Desuden bliver ungdomsklubberne mere synlige og lokker med nogle rigtigt gode alternativer til gadehjørnerne", siger boligsocial koordinator i Frederiksberg Kommune Hanne Hørlyck.

Street Party er gratis og afvikles tre steder på Frederiksberg – den 6. maj i Lindevangsparken på Finsensvej, 7. maj i Danmarksgården på Vordorffsvej og 8. maj i Stjernen på Mariendalsvej, og alle dage fra klokken 16 – 20.

Læs mere om festivalen her.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA