x

Stumfilm får massive musikalske tunger at tale med

Stumfilm får massive musikalske tunger at tale med

Den københavnske filmfestival, CPH PIX, er i fuld gang, og i aften venter der med al sandsynlighed en både billedlig og lydelig oplevelse af de helt store for deltagerne. Biografen Imperial lægger nemlig sal til stumfilmklassikeren "Sunrise" fra 1927, hvis tragiske kærlighedsfortælling har fået tilføjet et opsigtsvækkende soundtrack af duoen KTL.

Bag navnet gemmer sig den britiske elektroniske musiker Peter Rehberg og selveste Stephen O'Malley fra den legendariske doom-gruppe Sunn O))), som sammen vil fremføre den efter eget udsagn "ekstatiske" lydside til "Sunrise" – live i biografsalen. GAFFA fik i den forbindelse en kort snak med sidstnævnte som optakt til aftenens arrangementet:

Hvad vi kan forvente os af "Sunrise"-forestillingen og jeres bidrag hertil?
- Det bliver først og fremmest en stor filmoplevelse. Peter og jeg er mest med for at tilføre filmen en lydside, som forhåbentlig passer til stemningen i "Sunrise", så det er ikke meningen, at vi skal være i fokus. Men filmen i sig selv er fantastisk. Det er en kærlighedshistorie fuld af dyb smerte og skønhed, og æstetisk set er den langt foran sit tid.

Hvordan kom I på idéen at lave et soundtrack til en over 80 år gammel film?
- Vi har tidligere været involveret i forskellige film- og teaterprojekter, så det var egentlig et tilbud, vi fik. Personligt kendte jeg ikke "Sunrise", men vi fik en dvd med hjem af den hver, og selv på mit elendige fjernsyn blæste både historien og hele sceneriet i filmen mig fuldstændig væk. Jeg har siden set den i biografen, hvor oplevelsen var endnu større. Så vi var ret hurtigt med på idéen.

Hvordan vil du beskrive den lydside, I har fået komponeret til "Sunrise"?
- Når man laver et soundtrack, foregår det selvfølgelig på filmens præmisser, og jeg synes, "Sunrise" har en sær følelse af ekstase over sig. Den tilstand vi forsøgt at indkapsle i musikken, og det er vel blevet en ret hypnotisk lydside. Men det interessante ved at få lov at spille musikken live er, at vi får rum til at improvisere og genfortolke filmens stemning, og det glæder jeg mig til.

I fremførte jeres musik til "Sunrise" for første gang på Louvre sidste år. Hvordan var det?
- Det var en stor oplevelse. Publikum bestod af lige dele kunstsnobber og musikelskere, så vi fik vidt forskellige reaktioner på opførelsen bagefter. Nogle mente, vi havde gjort vold på filmen, mens andre syntes, vi havde tilført historien en ny dimension. Men det er altid et godt tegn, når musikken deler vandene.

"Sunrise" - med Stephen O'Malley og KTL-kompagnonen Peter Rehberg - kan opleves i Imperial i aften klokken 23.59. Billetter til arrangementet fås blandt andet via Cph Pix' hjemmeside.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA