Nyhed

Danske musikere skåler for Amnesty

Menneskerettighedsorganisationens 50 års fødselsdag bliver fejret af De Eneste To, Kira Skov, Love Shop med flere

Lørdag den 28. maj har menneskerettighedsorganisationen Amnesty International 50 års jubilæum, og det bliver fejret verden over. Også i Danmark, også i musikkens verden.

På lørdagens festivaler i Jelling, Aarhus, Fåborg og Herning vil blandt andre De Eneste To, Michael Falch, Kira Skov, Love Shop (billedet), Lars Lilholt og Karen Mose hylde kampen for frihed og de millioner af mennesker, der i denne tid med livet som indsats protesterer mod undertrykkelse og korruption i Mellemøsten og Nordafrika. Det sker ved at udbringe en skål for friheden.

Under Distortion Festival på Vesterbro i København den 3. juni holder L.O.C. desuden en tale og en fælles skål for frihed med de forventede 40.000 deltagere i festivalen. Talen bliver sendt på P3.


Når det lige er en skål for friheden, musikerne udbringer, er det ikke et påfund taget helt ud af det blå eller en undskyldning for at drikke sig i hegnet. Amnestys frihedsskål refererer til den britiske advokat Peter Benenson, der grundlagde organisationen i 1961 som reaktion på, at to unge portugisere blev fængslet for at skåle for frihed under militærstyret i Portugal.

Amnestys medlemmer begyndte dengang at skrive personlige appeller til myndighederne i hele verden om at løslade politiske fanger, og gennem årene har Amnesty hjulpet over 50.000 uretfærdigt fængslede ud i friheden.

I over 60 lande verden over opfordrer Amnesty International til at udbringe en skål for frihed. Den danske generalsekretær Lars Normann Jørgensen udtaler:


"Siden Amnesty International for første gang tændte et lys i mørket i verdens fangehuller, har råbet om frihed og retfærdighed bredt sig til et globalt krav. Det markerer vi med en skål for frihed i over 60 lande i verden."

Lars Normann Jørgensen fortsætter:

"50 års kamp for menneskerettighederne har vist, at vi kan opnå ekstraordinære resultater, når mennesker står sammen mod uretfærdighed og undertrykkelse. Men de millioner af mennesker, der går på gaden i Mellemøsten, viser, at kampen for frihed langt fra er slut."


Amnesty International har en lang tradition for at samarbejde med musikere i kampen for menneskerettighederne. Af eksempler kan nævnes "Conspiracy of Hope Tour" i 1986 med Lou Reed, U2, Peter Gabriel og Sting og "Make Some Noise"-cd'en fra 2007, hvor blandt andre Green Day, R.E.M., The Cure og Black Eyed Peas indspillede coverversioner af John Lennons sange.

Amnesty International har over tre millioner medlemmer i 150 lande, heraf 100.000 i Danmark.

ANNONCE