x

Annemarie Zimakoff på vej med litterært album

Annemarie Zimakoff på vej med litterært album

Den danske sangerinde og sangskriver Annemarie Zimakoff er endnu ikke ligefrem blevet et blockbusternavn, men hun har fået ganske fine anmeldelser for sine to første album, "Ivory" (2008) og "The Girl Without Music" (2010). Sidstnævnte fik eksempelvis en pæn firstjernet anmeldelse i GAFFA.

Nu er hun på vej med sit tredje album, "Skoveensomhed – Digte Af Emil Aarestrup", hvor hun, som titlen indikerer, fortolker digte af den danske digter Emil Aarestrup (1800-1856) – og dermed har skiftet sangsprog fra engelsk til dansk. Albummet udkommer 21. juli 2011, på 155-års dagen for Emil Aarestrups død.

Annemarie Zimakoff fortolker Aarestrups digte i et folk-pop-orienteret univers med en enkel besætning af akustisk guitar, sang, bas, trommer og orgel – og dermed et udtryk, der ligger i naturlig forlængelse af hendes to første album. Melodierne er ifølge Annemarie Zimakoff "ladet med den melankoli og romantik, som kendetegner Aarestrup".

Emil Aarestrup var uddannet læge og arbejdede som sådan hele sit liv, i det sene år som embedslæge. Han udgav i sin levetid kun en enkelt digtsamling, "Digte" (1838), som kun solgte 40 eksemplarer og ikke blev anmeldt, hvilket tog noget af digterlysten fra ham. I dag står han som en af de største danske digtere, hvis ofte sanselige og erotiske digte blandt andet læses flittigt på landets gymnasier.

Idéen til at sætte musik til digtene kom ifølge Zimakoff, da hendes litteratkæreste havde et brudstykke af en melodi til "Angst" (med blandt andet de i dag velkendte linjer "Om lidt, så er vi skilt ad, Som Bærrene på Hækken; Om lidt, er vi forsvundne, Som Boblerne i Bækken"), og de sammen færdiggjorde melodien til "Angst". Først var det tanken at lave en ep, men efterhånden som sangene blev til, fik Zimakoff skrevet melodi til i alt ni digte, og de udgives altså nu som et album under titlen "Skoveensomhed – Digte af Emil Aarestrup".

Zimakoff har fået den amerikanske kunstner Maria Pugnetti til at lave cover til albummet (se udsnit heraf ovenfor), og selvom hun kun fik fortalt betydningen af teksterne og har lyttet til musikken uden at forstå et ord, har hun, med Zimakoffs ord, "formået at indfange skrøbeligheden, det mystiske og naturens tilstedeværelse i digtene."

Der bliver afholdt releasefest i Tórshavn, hvor Zimakoff i øjeblikket bor, lørdag den 2. juli på det lokale spillested Sirkus. Derefter afholdes der releasefester i København og Århus, om end de endelige datoer endnu ikke er fastlagt.

Nogle af de nye sange kan høres på Annemarie Zimakoffs hjemmeside


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA