x

Funk og knytnæveslag

Funk og knytnæveslag

I følge det respektable musikblad (og site) Spin, har der på det seneste været bekræftigede rygter om en helt ny – og meget blodig – dille, som udspiller i sig i Brasiliens allerfattigste kvarterer (især i Rio de Janeiro). Den nye dille går i korte træk ud på, at drenge fra slumkvartererne i området mødes – simpelthen for at tæve hinanden til plukfisk. Nu spørger du sikkert dig selv, ”hvad har det dog med musik at gøre?”, men bare rolig: musik ER en væsentlig ingrediens, i de ofte meget blodige kampe. De unge gadekæmpere har nemlig opfundet en helt ny musikgenre – som de kæmper til – kaldet Funk Ball.

Ifølge Spin lyder musikken slet ikke som funk – ikke som vi kender den, i det mindste. ”Musikken som spilles under disse bråvallaslag, lyder overhovedet ikke som f.eks 70er-funk, der indgår derimod elektroniske beats fra 80er-pop, med tunge basgange og strejf af nutidig techno, akkompagnieret af bankende aggressiv rap”. Reglerne for kampene er meget simple;

To grupper mødes overfor hinanden, med et to meter hul mellem sig i midten, kaldet ”dødens korridor”. I dette to meters-mellemrum, trækker én af grupperne så en kæmper fra modstandernes gruppe, og gennemtæver ham (eller bliver gennemtævet), indtil staklen reddes af sin egen gruppe, og trækkes i sikkerhed.

Et medlem af én af disse Fightclub’s, André fra Group A, siger om musikken: ”Jo mere du lytter til vores funk, des mere elsker du den. Den har en hård, intens lyd, som er supergod at slåsse til. Det er VORES musik, som handler om vores slags mennesker, og om død og stoffer; faktisk alle de ting vi ved noget om”. Den tidligere fotomodel, Luciana Gimenez, som fødte Mick Jagger en (ret så) uægteskabelig datter, er kommet i modvind i Brasilien, fordi hun – på sit TV-program Superpop – har været med til at popularisere kampene, og desuden spiller en del af musikken fra de skræmmende Funk Balls.

Brasiliansk politi regner med, at mindst tres teenagere har mistet livet under Funk Ball-kampene, siden de startede i 1997. Dette til trods, estimeres det, at omkring 200.000 brasilianske teenagere nu deltager i kampene – over hele landet.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA