Nyhed

Assistent: Lennon ville have stemt på Reagan

Tidligere personlig assistent udfordrer John Lennons eftermæle som venstreorienteret idealist

I Seth Swirskys nye dokumentarfilm Beatles Stories tegner en tidligere assistent for John Lennon et noget anderledes billede af den afdøde musiker og aktivist, end offentligheden er vant til at se. Fred Seaman, som var Lennons personlige assistent fra 1979 til Lennons død i december 1980, hævder i filmen, at Lennon på det tidspunkt havde flyttet sig markant fra den venstreorienterede idealisme, de fleste forbinder ham med.

"John gjorde det meget klart, at han ville have stemt på Reagan, hvis han havde haft amerikansk statsborgerskab, fordi han var virkeligt træt af Jimmy Carter (den daværende, demokratiske præsident, red.). Han havde mødt Reagan ved et eller andet sportsarrangement engang i løbet af 70'erne. Det var Reagan som havde pudset Nationalgarden på unge demonstranter i Berkeley, det tror jeg, at John havde glemt... han udtrykte støtte til Reagan, hvilket chokerede mig", siger Seaman, som desuden refererer til diskussioner mellem sin onkel, som var erklæret kommunist, og Lennon.

"Jeg så også John tage nogle virkeligt brutale diskussioner med min onkel, som er gammel kommunist. Han nød virkeligt at provokere min onkel... måske var det mest for at provokere, men det var temmeligt tydeligt for mig, at han havde bevæget sig væk fra sin tidligere radikalisme. Han var en meget anderledes fyr i '79 og '80 end da han skrev "Imagine". I 1979 kiggede han tilbage på sig selv, og skammede sig over sin tidligere naivitet", siger Seaman i filmen, som p.t. turnerer på filmfestivaler over hele verden.


Tvivl om troværdighed

Ikke overraskende er der dog allerede blevet stillet spørgsmålstegn ved de overraskende udsagn. Den amerikanske historieprofessor og Lennon-ekspert Jon Wiener skrev således i sin blog på dagbladet The Nationals hjemmeside onsdag:

"For det første: hvem er Fred Seaman? Han har været personlig assistent for John og Yoko i Dakotabygningen i slutningen af halvfjerdserne, men han er også en dømt kriminel. Han blev fundet skyldig i at have stjålet af John Lennons personlige ejendele efter at Lennon var blevet dræbt. Han fik fem års betinget fængsel. Man kunne sige, at det svækker hans troværdighed".


Wiener henviser desuden til John og Yokos støtteerklæring til strejkende arbejdere i Californien kort før Lennons død som modbevis på Seamans påstande. I sin sidste skriftlige erklæring til offentligheden skrev Lennon således;

"Vi er med jer i ånden. Det er sørgeligt, at vi stadig må kæmpe for lige rettigheder og lige løn for alle borgere i dette smukke land, hvor demokrati er selve fundamentet for forfatningen. Boykot må være vejen, hvis det er den eneste måde at skabe retfærdighed og genetablere forfatningens værdighed for alle amerikanske borgere og deres børns skyld. Fred og kærlighed, John & Yoko, New York City, December 1980"

ANNONCE