x

Scorseses Harrison-film klar til oktober

Scorseses Harrison-film klar til oktober

Martin Scorsese, der har skrevet sig ind i filmhistorien med mesterværker som Raging Bull, Mean Streets og ikke mindst Taxi Driver, har efterhånden en del musikfilm på samvittigheden. Først kom The Last Waltz, dokumentationen af The Bands afskedkoncert i San Francisco i 1976, og i det seneste årti har instruktøren blandt andet stået bag Dylan-dokumentaren No Direction Home og koncertfilmen Shine a Light med The Rolling Stones.

Vennerne medvirker

Allerede i 2007 blev det annonceret, at den i dag 68-årige Scorsese havde i sinde at lave en dokumentarfilm om Beatles-guitaristen George Harrison, som døde af cancer i 2001. Harrison bidrog blandt andet til bandet med sin karakteristiske slide-guitar på den senere plader, og havde som hovedregel to af sine egne sange med på hver Beatles-plade. Blandt hans bidrag kan nævnes "Here Comes the Sun", "Something" og "While My Guitar Gently Weeps".

Efter bruddet i 1970 fulgte en lang række soloplader af skiftende kvalitet, ligesom Harrison blandt andet medvirkede på John Lennons Imagine (1971) og siden, i 1980'erne, indgik i supergruppen The Traveling Wilburys med blandt andre Roy Orbison og vennen Bob Dylan.

En katedral af musik

Den nye film, som har fået titlen George Harrison - Living in the Material World, udkommer på dvd til oktober, ligesom den vil blive vist på den amerikanske kabel-tv-kanal HBO den 5. og 6. samme måned. Filmen er skabt i samarbejde med guitaristens enke Olivia, og inkluderer interviews med venner og kolleger som Phil Spector, Eric Clapton, Yoko Ono og Eric Idle og Terry Gilliam fra Monty Pythons Flying Circus, som Harrison støttede finansielt i deres karrieres begyndelse. Samt - naturligvis - de to overlvende Beatler Ringo Starr og Paul McCartney.

Scorsese har sagt om projektet, her citeret fra NME:

- Jeg glemmer aldrig første gang jeg hørte All Things Must Pass (Harrisons tredobbelte solodebut fra 1970, red.), at tage al denne storslåede musik ind for første gang. Det var ligesom at træde ind i en katedral. George lavede spirituelt vågen musik - det kunne vi alle høre og føle - og jeg tror, at det var grunden til at han kom til at indtage en helt speciel plads i vore liv.

Han tilføjer:

- Så da jeg fik chancen for at lave denne film, slog jeg til. At tilbringe tid sammen med Olivia, at interviewe så mange af Georges nærmeste venner, gennemgå alle disse arkivoptagelser som i nogle tilfælde aldrig har været vist før og lytte til al den fremragende musik - det var en nydelse og en oplevelse jeg altid vil sætte højt.

I forbindelse med dokumentaren, der falder i to dele, udkommer en bog af Harrisons enke, som deler titel med filmen. Den vil indeholde såvel fotografier som breve og dagbogsnotater fra manden, der blev kendt som "den stille Beatle".


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA