x

MBO Group opkøbt af Universal Music

MBO Group opkøbt af Universal Music

Det blev i dag offentliggjort, at MBO (The Music Business Organization), der ejer pladeselskaber som Copenhagen Records, A:Larm og Recart, samt mindre selskaber i Sverige og Norge, nu bliver en del af Universal Music.

MBO udgør i dag, med en bred vifte af kunstnere fra Lars Lilholt til Trentemøller, 33 procent af omsætningen i den danske pladebranche. Med opkøbet bliver Universal Music en mastodont i en branche, hvor det dog desværre ser ud til at kræve ikke alene nytænkning, men også gode kapitalreserver at overleve en årrække med konstant omsætningsnedgang. Det er dog ikke den motivation, som bliver lagt frem i en fælles pressemeddelelse. I den siger Universals danske direktør Casper Bengtson om købet: "De tre labels kommer til at fortsætte som hidtil, både hvad angår deres musikalske profiler og den individuelle markedsføring. De bliver separate enheder med samme bemanding som før fusioneringen, da vores primære motivation netop består i ønsket om at arbejde tættere sammen med de dygtige A&R (artist og repertoire, red.)- og marketingsfolk, der er på de tre labels."

MBO Group blev stiftet i i 2004 af Michael Ritto (billedet) og Benny Bach, der kom fra hver sin ende af landet og hver sin side af pladebranchen. I 2006 solgte MBO halvdelen til Nordisk Film, hvor Michael Ritto indtog direktørstolen. I 2008 forlod Ritto Nordisk Film, købte Bach ud af MBO og satte sig i direktørstolen. De to seneste regnskabsår har store underskud drænet MBO's egenkapital, hvilket sansyndligvis har stimuleret lysten til at salg – ikke mindst fra Nordisk Films side, som ikke har andre aktier i musikbranchen.

Michael Ritto startede sin karriere på nederste trin af stigen startede som bydreng hos CBS Records (siden Sony Music) i 1975 og fik senere stor kunstnerisk succes med selskabet Medley Records (Kim Larsen, Kliché med flere), som han startede sammen med producer Poul Bruun. I 1992 solgte Medley til EMI for et trecifret millionbeløb, og Ritto var direktør frem til starten af MBO. Michael Ritto udtræder med salget af MBOs direktion, men forsætter i diverse bestyrelser i diverse labels.

I en pressemeddelelse siger Ritto:

"Jeg er stolt af det, vi har skabt i løbet af syv år, mens branchen har gennemlevet en udfordrende periode. Samtidig føler vi os som ejere sikre på, at de forskellige MBO-labels vil vokse sig endnu stærkere som en del af Universal Music. Der er mange klassiske synergier på spil, men også mange kommercielle muligheder i Danmark såvel som internationalt."

 
Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA