x

Historien om Nirvana – del 11

Historien om Nirvana – del 11

Courtney Love
Det var et hårdt slag for Kurt at blive dumpet af Tobi Vail, men de forblev venner og talte både dengang og senere om at lave et fælles musikalsk projekt – det blev i øvrigt aldrig realiseret. Kurt skrev i denne periode flittigt usendte breve i sin dagbog til Tobi, som han fortsat erklærede sin kærlighed. Men allerede her har han nok begyndt at have en anden kvinde i tankerne. Courtney Love var på dette tidspunkt et kendt ansigt i undergrunden. Hun var forgrundsfigur for 3/4-pigepunkbandet Hole og havde desuden medvirket i et par film i mindre roller. Kurt og Courtney mødtes første gang d.12. januar 1990 på en natklub i Portland i forbindelse med en Nirvana-koncert, og 30 sekunder efter lå de i brydekamp på gulvet. Courtney konfronterede Kurt med, at han lignede sangeren i Soul Asylum, og Kurt kvitterede med at tage brydetag og lægge hende ned på gulvet. Der skulle gå næsten halvandet år, før de mødtes igen, men i mellemtiden havde begge været opmærksomme på hinandens eksistens. Dave Grohl begyndte at gå ud med Courtneys veninde Jennifer Finch, og Nirvana-drengene blev herefter et flittigt emne. Kurt fik øgenavnet "Pixie meat", dels grundet hans idolisering af Pixies og dels hans diminutive størrelse. Da de mødtes ved punkbandet L7's koncert i maj 1991, var Courtney stadig on-and-off kæreste med Billy Corgan fra Smashing Pumpkins, som også først for alvor brød igennem et par år senere.

Courtney og Kurt forstod instinktivt hinanden og havde også fælles referencer. Courtney fortalte, at Hole lige var færdig med at indspille albummet Pretty On The Inside med Sonic Youths Kim Gordon som producer. Kurt fortalte langt mere om Nirvanas indspilninger, end han gjorde til andre i den periode, og efter deres første tætte møde sagde Kurt til sin ven Ian Dickson: "Jeg har mødt den cooleste pige i hele verden." Der skulle gå fem måneder, før de mødtes igen, men i mellemtiden havde de to opretholdt en særdeles tæt telefonkontakt.

Sensationen
Geffen havde en god, men ikke helt realistisk vurdering af sit nye band. Marketingafdelingen mente, at 50.000 solgte kopier ville være et realistisk resultat. Sonic Youth havde solgt 118.000 kopier af Goo, og nåede Nirvana halvdelen, var alle glade. Nevermind udkom d. 24. september, og Geffen havde trykt i alt 46.251 eksemplarer af pladen. At det var i underkanten, blev varslet allerede ved en pladebutik-live-showcase, hvor 200 "kids" troppede op, mod de forventede 50. Historien var den samme overalt, salget oversteg langt forventningerne. To uger efter udgivelsen strøg albummet ind på Billboard-listen som nr.144 og efter fire uger var den gået op som nr. 35. Et ryk, der vel at mærke skete uden marketingmæssig promovering fra Geffens side Det, skulle det vise sig, urealistisk lave førsteoplag betød, at pladen var udsolgt fra alle forretninger i adskillige uger.

Videoen var blevet sendt til MTV tidligt i september og mødte pæn modstand. Den 22-årige medarbejder Amy Finnerty var derimod så overbevist om videoens kvalitet, at hun truede med at opsige sit job, hvis ikke stationen viste den. Hun fik sin vilje, og i starten røg den på MTV's alternative program "120 Minutes". Første gang Kurt så den, var på et hotelværelse i selskab med Amy Finnerty, og han ringede prompte til sin mor og sagde jublende: "Se, jeg er på skærmen", og 10 sekunder senere: "Se, der er jeg igen" osv. I samme periode turnerede Nirvana i USA, og Kurt begyndte at småkæreste med en countrysangerinde, han havde mødt i Boston, Mary Lou Lord. I takt med turen steg Nirvanas og ikke mindst Smells Like Teen Spirit's popularitet voldsomt, men indvendigt voksede raseriet, stofproblemerne og frustrationerne, paradoksalt i takt med at Kurt var ved at indfri sit livs drøm.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA