x

Pigen fra Ipanema sagsøges

Pigen fra Ipanema sagsøges

Den originale pige fra Ipanema bliver nu sagsøgt af boet til sangens skabere, henholdsvis tekstforfatteren Vinicius De Moraes og musikeren Carlos Jobim. De to er som sagt for længst døde, men deres arvinge finder det åbenbart så betænkeligt - at kvinden, som inspirerede deres fædre til den verdensberømte sang, går lyslevende rundt og kalder sig ved sangens navn – at de nu føler sig kaldet til at hive hende i retten for det.

Sagsanlægget beskylder Helo Pinheiro for at profittere på sangtitlen og de afdøde musikere – på uhæderlig vis. De vrisne sagsøgere ligger dog ikke skjul på, at de godt ved at Pinheiro VAR den oprindelige inspirationskilde til den smukke sang, de vil bare have stoppet en meget populær brasiliansk t-shirt, som viser Pinheiro – under titlen Girl From Ipanema – og med hele sangens tekst printet henover ryggen. Desuden er de (åbenbart) godt trætte af, at hun har åbnet en tøjbutik i São Paolo som også bærer den famøse titel.

”Hvis de vil have kompensation for at jeg har kaldt butikken sådan, så er det vel fair nok – det er deres sang – de ejer rettighederne, og det er vel okay. Men altså … uden mig var den sang aldrig blevet skrevet”, fortæller Pinheiro ifølge Ananova. Helo Pinheiro er i dag 54 år gammel, men i starten af tresserne (sangen er fra 1962), var hun kendt i hele Brasilien, under navnet Heloise Eneida, og var – med Jobims ord ”En grønøjet pige med hår så sort, helt igennem vidunderlig – en af Guds mest fantastiske skabninger”. Pinheiro fortæller endvidere, at hun personligt ikke selv tror, at sangens skabere ville have sagsøgt hende, hvis DE havde været i live i dag.

Antonio Carlos Brasileiro de Almeida Jobim, som skrev sangens musik, døde den 8. december, 1994, i New York. Han var kendt som én af Bossanovaens ypperste fremfører – og kaldtes ''Brasiliens George Gershwin''. Sangens tekstforfatter, poeten Marcus Vinícius da Cruz de Melo Morais, døde så tidligt som i 1980 – efter at have haft stor betydning for udbredelsen af kendskabet til brasiliansk musik og poesi.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA