x

Peter Abrahamsen fylder 70 i dag

Peter Abrahamsen fylder 70 i dag

I dag runder en af dansk musiks grå eminencer, sangeren, sangskriveren, musikeren, musikjournalisten, pladeselskabsmanden, produceren med mere Peter Abrahamsen 70 år.

Blandt de yngre generationer er Peter Abrahamsen måske mest kendt som far til Veto-sanger Troels Abrahamsen og i øvrigt fem andre børn, heriblandt sangeren og sangskriveren Franka Abrahamsen.

Peter Abrahamsen har dog en lang karriere bag som både sanger, sangskriver, musiker, producer, pladeselskabsmand, musikjournalist og meget mere.

Allerede som 16-årig, i 1958, sprang han ud som sanger i rockmusikkens helt unge år og fik sig et stort hit med sangen "You Wear My Ring" under navnet Peter Abrams med selskab af blandt andre guitaristerne Jørn Graungård og Jørgen Ingmann. Pladekontrakten fik han hos pladeselskab Sonet, hvor han arbejdede som cykelbud. Abrahamsen blev hurtigt et idol og fik succes i hele Norden og medvirkede i diverse shows, der blev vist i det dengang ganske nye medie, fjernsynet.

I 1965 sprang Abrahamsen ud som musikjournalist og var med til at grundlægge musikbladet Hit, ligesom han tog en uddannelse inden for reklamebranchen. Han begyndte også at arbejde som musikbooker.

Pladeselskabsboss og producer

I 1972 stiftede han sit eget pladeselskab, Abracadabra, hvor han arbejdede med kunstnere som Shit og Chanel, Sebastian, Pia Raug og Erik Grip. Det var også her, han sammensatte det dengang umage makkerpar, sangeren Povl Dissing og pianisten og digteren Benny Andersen. Han udgav deres første album "Svantes Viser", der blev et stort hit og ansporede Abrahamsen til at sætte musikere til at indsynge digte. Dette fortsatte han fra 1975 som kunstnerisk leder af Gyldendals pladeselskab Exlibris, hvilket gav succes for kunstnere som Anne Linnet ("Kvindesind", med digte af Tove Ditlevsen), Sebastian ("Tiderne Skifter", med digte af Bertolt Brecht) og Pia Raug ("Det", med digte af Inger Christensen).

Peter Abrahamsen har også markeret sig som producer for navne som Erik Grip, Povl Dissing og Benny Andersen, Jan Toftlund, Trille og den nyligt afdøde engelske folk-sanger Bert Jansch. Han forlod Exlibris i 1983 for at hellige sig sin egen musikalske karriere. Kort efter blv han dog tilknyttet Danmarks Radio, hvor han både var vært på P3 morgen- og natradio og på Giro 413, og hvor han har tilrettelagt en række countrymusikprogrammer i tv og radio. Desuden tilrettelagde han et ugentligt program med nordisk musik, "Nor-disc".

Politisk sanger
 

Peter Abrahamsen er desuden kendt for sit politiske engagement på venstrefløjen, og han har blandt andet sat musik til og indspillet digte af politiske forfattere som Oskar Hansen og Carl Scharnberg og den norske arbejderdigter Rudolf Nielsen.

Peter Abrahamsen kom i 1999 tilbage som leder af Exlibris og arbejdede med nye kunstnere, blandt andre Morten Okbo (der har indspillet digte af Ursula Andkjær Olsen), indtil pladeselskabet blev solgt til Edition Wilhelm Hansen i 2009. Han turnerer i dag med sin egen musik samt sange af blandt andre Emil Aarestrup, Evert Taube, Cornelis Vreeswijk og Sigfred Pedersen og B.S. Ingemann. Han er også på vej med et album med tekster af den svenske digter Dan Andersson, hvis sange han fortolker på albummet "Vejen til Luossa", der udkommer i foråret 2012.

Peter Abrahamsen er oven i alt dette kendt for at dyrke sin store passion for den amerikanske cajunkultur ved ikke kun at indspille cajunmusik, men også at excellere i den tilhørende madkultur, og han underviser også i cajunkøkkenet.
 
Peter Abrahamsen er desuden aktuel med bokssættet "Så langt…så godt…", der indeholder en række udgivelser  fra 1978-2008, heriblandt dobbelt-cd'en "Dag efter Dag" med Carl Scharnbergs digte, "Frihed, ret og tro!" med tekster af Oskar Hansen og "Er der en mening med livet", med digte af Rudolf Nielsen, samt fem cd'er med Peters egne kompositioner, blandt andre "Lykken er som en lille fugl", der aldrig tidligere har været udgivet på cd. Og endelig ni nyindspillede bonusnumre. 

I skrivende stund og til klokken 17 er en fødselsdagsreception i gang på Vartov, Farvergade 27, 1463 København K.

GAFFA ønsker stort tillykke.

 

 
 
Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA