x

Paul Simon fylder 70 år

Paul Simon fylder 70 år

Født i året, hvor USA gik ind i 2. Verdenskrig, kan sanger og sangskriver Paul Frederick Simon i dag fejre sin 70 års fødselsdag.

Med 11 studiealbum samt en række opsamlinger og liveudgivelser kan Paul Simon se tilbage på en cirka 50 år lang karriere, der har høstet et hav af priser og anerkendelser, heriblandt 13 Grammyer, en Lifetime Achievement Award samt optagelse i Rock and Roll Hall of Fame i 2001.

Simon & Garfunkel

Et af de største højdepunkter i hans lange karriere har uden tvivl været i perioden 1964 og frem til 1970, hvor Paul Simon dannede duo med Arthur "Art" Garfunkel, der er blandt andet kendt for storhittet "Mrs. Robinson" fra filmen "The Graduate" fra 1967.

Simon & Garfunkel var kendt for deres tætte og harmoniske, men også ustabile forhold. Duoens sidste udgivelse var det anmelderroste og Grammy-vindende "Bridge Over Troubled Water" fra 1970, der gang på gang blev udsat på grund af kunstneriske uenigheder.

Siden deres opløsning har Simon & Garfunkel været gendannet op til flere lejligheder, sidst i 2009, hvor de blandt andet optrådte ved jubilæumsshowet til Rock and Roll Hall of Fame på Madison Sqaure Garden i New York.

Solokarriere

Efter Simon & Garfunkels oprindelig opløsning i 1970 har Paul Simons solokarriere båret præg af både op- og nedture.

Simon har også eksperimenteret en del på sine album, blandt andet med afrikansk musik, som især høres på "Graceland" fra 1986, der gik hen og blev hans bedst sælgende soloalbum, som i øvrigt høstede en Grammy for bedste album.

I 2011 udgav Paul Simon "So Beautiful Or So What", der atter bragte sangeren og sangskriveren tilbage i søgelyset. Albummet fik gode anmeldelser, heriblandt fem stjerner af GAFFAs anmelder Espen Strunk, der blandt andet skriver, at "resultatet er blændende: på det aktuelle udspil er sangskriveren Simon fuldt på højde med sig selv, og trods præmissen er pladen ikke et retrospektivt, nostalgisk trip."

Paul Simon er gift med sangeren og sangskriveren Edie Brickell siden 30. maj 1992, og tilsammen har de tre børn.

Ifølge Billboard planlægger Paul Simon i øvrigt at turnere med "Graceland" næste år sammen med de musikere, der medvirkede på albummet og turnerede med ham tilbage i 1987, heriblandet den sydafrikanske vokalgruppe Ladysmith Black Mambazo.

GAFFA ønsker Paul Simon tillykke med fødselsdagen.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA