x

Reptile And Retard begejstrer i Japan

Reptile And Retard begejstrer i Japan

Den aarhusianske elektroduo Reptile And Retard har turneret flittigt i ind- og udland. Sidste år var de på en længere turné til Kina, og i fredags spillede de så i den japanske hovedstad Tokyo. Her gav de koncert som del af en fælles nordisk aften på klubben Unit i Tokyo-bydelen Shibuya under titlen NOMEX, og det var en stor succes ifølge Music Export Denmark (MXD), der var medarrangører af koncerten. Billederne taler dog også deres tydelige sprog om, at Reptile And Retard vanen tro kom langt ud over scenekanten – både bogstaveligt og overført.

280 tilskuere var ifølge MXD inde – overvejende lokale gæster – hvilket betød en udsolgt sal. Blandt gæsterne var journalisten Robert Michael Poole, der er CNNs specialist i japansk musik og underholdning, og som desuden arbejder for Wall Street Journal og Associated Press. Han udtaler, citeret af MXD:

– Reptile And Retard fik klubben til at koge over. Nu har jeg arbejdet her i seks år og ved, hvor tilbageholdende, næsten reserverede det japanske publikum kan være. Især derfor var det fedt at se den effekt, Reptile And Retards show havde på publikum. Som aftenen skred frem, og de øvrige bands spillede, havde de efter min mening været den perfekte showstopper. Men nu betød det i hvert fald, at publikum var tændt fra start.

Robert Michael Poole mener i øvrigt, at tidspunktet for et nordisk musik-fremstød i Japan er meget passende:

– De sidste 18 måneder kan man fornemme, at japanerne er beyndt at åbne op for international musik igen. Vi kender alle til, at japanerne var meget åbne i 70'erne og til midt i 90'erne, hvor salget af national og international musik cirka var 50-50. Men fra midt i 90'erne kom der en meget stærk japansk bølge. Japansk musik var cutting edge herovre, og indtil for ganske nylig var det internationale salg nede på 20 procent.

– Men nu kan man mærke på japanerne, at de synes, den ensidighed har udviklet sig uheldigt, så det er ganske langsomt ved at vende igen. Og derfor er en nordisk aften en rigtig god idé, og på det rigtige tidspunkt, siger Robert Michael Poole om aftenen, der ud over Reptile And Retard præsenterede Casiokids (NO), Feldberg (IS) og LCMDF (FI).

Tilfreds NOMEX-formand

NOMEX-formand Gunnar Madsen er også meget tilfreds med aftenen, og han udtaler:
– Dejlig publikums-respons, godt sammensat program. Og vi oplevede også fin interesse inden koncerterne, hvor vi havde 80 branche-, kultur- og ambassade-folk inde til en reception. Det er NOMEX' opgave at sikre, at ny nordisk musik får en rimelig del af den opmærksomhed, der rettes mod international musik – og at vi på samme tid opbygger nye samarbejder og netværk.

Da Reptile And Retard spillede på Spot Festival 2011, uddelte GAFFAs Kristian Pedersen fem stjerner og skrev blandt andet:

"Reptile and Retard har endnu ikke udgivet musik, til gengæld har de succesfuldt turneret i både England og Kina. Og mit indtryk efter denne Spot-koncert er da også afgjort, at det er i live-sammenhæng, bandet har sin absolutte force. Jeg tror ikke, de til tider noget monotone numre vil glæde mig specielt på anlægget derhjemme, men via et kaotisk og medrivende sceneshow skaber de en sveddrybbende fest, du umuligt kan stå stille til, og umuligt kan lade være at blive i godt humør over."

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA