x

Legendarisk pladeselskabsmand død

Legendarisk pladeselskabsmand død

Der var en gang, hvor pladeselskabsfolk ikke fortrinsvis var tal-jonglerende slipsedrenge på bonede gulve, men derimod flaskesvingende excentrikere mindst lige så flamboyante som de artister, de repræsenterede. Don DeVito repræsenterede den gamle skole, og kom – fra han blev samlet på  gaden med en akustisk guitar af den navnkundige studiemusiker Al Kooper i første halvdel af tresserne – til at tilbringe et langt liv i musikken, hvor han som A&R-mand (Artist & Repertoire-konsulent, red.) for CBS kom til at spille en afgørende rolle i karrieren for folk som Dylan, Springsteen, Simon & Garfunkel, Janis Joplin, The Byrds og Aerosmith.

I første omgang fungerede han et år som turnerende backingmusiker, inden han tog en grad i engelsk fra Brooklyn College. Her dannede han sin egen gruppe, The Sabres, og det var på en landsdækkende turné med disse, han rendte ind i Johnny Cash, som blev en livslang ven. Cash introducerede snart DeVito for Bob Dylan, og i '67 fik han foden indenfor hos CBS - siden Columbia Records - hvor han hurtigt steg i graderne, først som marketingschef for selskabets New York-afdeling og siden som A&R-medarbejder.

Fornem fornemmelse

Med blik for DeVitos store fornemmelse for den aktuelle musikscene opfordrede CBS-bossen Clive Davis DeVito til at tilbringe mere tid i studiet med musikerne. Det bragte ham i de følgende år ind i orkanens øje af tilblivelsen af nogen af periodens store rockværker. I '75 producerede han således Dylans mesterstykke "Desire", efter i øvrigt at have lokket selskabets guldfugl Dylan tilbage i CBS-folden efter et svinkeærinde hos konkurrenterne på Asylum.

Efterfølgende fulgte han Dylan på turné, og producerede hans album "Hard Rain" (1976), "Street Legal" (1978; billedet) og "Live at Budokan" (1978).

Blandt de senere års mest markante meritter var en nøglerolle i organiseringen af "The Concert for New York City" i 2001 i kølvandet på terrorangrebene i New York 11. september 2011, som blev transmitteret over hele verden og siden udgivet på dvd. I det hele taget var den Grammy-vindende (1989) veteran bredt anerkendt i branchen for sin enorme viden og sit omfattende, organisatoriske arbejde i diverse komiteer. DeVito trak sig tilbage fra Sony Music i 2007, men fortsatte altså sit utrættelige branchearbejde, selvom han de sidste seksten år af sit liv kæmpede med prostata-kræft, skriver en lang række amerikanske medier.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA