GAFFA kårer årets album

GAFFA kårer årets album

Vanen tro har GAFFAs albumanmeldere her ved årets slutning kåret årets bedste udenlandske og danske albums ved hver at stemme på 10 udenlandske album og 5 danske album, alle i prioriteret rækkefølge. Stemmerne er så blevet talt op, og det har resulteret i en international top 30 og en dansk top 10, hvor debutanten James Blake topper den internationale liste, og nogle andre debutanter, Hymns From Nineveh, topper den danske.

Nedenfor kan du læse, hvem der er nummer 1 til 3 på både den internationale og den danske liste. Læs hele skribenternes internationale top 30 her og danske top 10 her.

Mellem jul og nytår kan du læse de enkelte anmelderes stemmer på GAFFA.dk.

 

Årets internationale album:

1. James Blake: James Blake

(Universal Music / Atlas Records)

James Blake har, efter en række vellykkede ep'er med (post)dubsteppen som afsæt, nu begået sit selvbetitlede debutalbum, som sætter den unge englænders soulede stemme i centrum og tynder ud i produktionerne. Blake udviser en forbilledlig evne til at lade de helt rigtige elementer stå tilbage som akkompagnement til vokalerne, som ofte vrider sig ind og ud imellem hinanden, somme tider stærkt bearbejdede, andre gange skrøbeligt rent. Singlehittet Limit To Your Love og den brilliante The Wilhelm Scream står stærkt som helstøbte sange, men også mere abstrakt opbyggede numre som eksempelvis I Never Learned To Share, som repetitivt messer sig frem mod et enormt tilfredsstillende synth-crescendo, tegner et billede af en kunstner, som har forladt genretrofastheden til fordel for et smukt og særdeles personligt udtryk, hvor elektroniske fragmenter af dubsteppende tilsnit fint underbygger Blakes vokaler, som sågar når at runde gospel på afslutteren Measurements. Det her er fremragende.

 

2. Elbow: Build A Rocket Boys!

(Universal Music / Fiction Records)

Ser man det i et større perspektiv kunne titlen på Manchester-bandets femte udspil nemt hentyde til, at bandet først opnåede større succes med forgængeren The Seldom Seen Kid, der vandt den eftertragtede Mercury Music Prize for bedste album foran favoritter som Radiohead og Adele. Elbow leverer i femte hug dét mesterværk, de altid har haft i sig, og det er uden at give afkald på deres særegne blanding af art-og progrock.

 

3. PJ Harvey - Let England Shake
(Universal Music / Island Records)

Titlen mere end antyder det. Polly Jean har taget brillerne med udsynet på. England og resten af verden får en tur i blenderen hos den krasse sanger og sangskriver. På sit ottende soloalbum er PJ Harvey i det krigeriske hjørne. Musikalsk og tekstmæssigt. Klaveret er smidt på lossepladen, og Let England Shake er både underdrejet og underspillet rockmusik, der hele tiden opsøger det uforudsigelige.

 

Årets danske album:

1. Hymns From Nineveh: Hymns From Nineveh

(Playground Music / Good Tape Records)

Albummet er yderst velarrangeret og -produceret, fra den helt nedtonede Eveningsong med blot sang og guitar til sange med storladne og elegante stryger- og blæserarrangementer, og så er der også kælet for korarbejdet. Den musikalske inspiration fra navne som Sufjan Stevens og Leonard Cohen er hørbar, men først og fremmest er Hymns From Nineveh sig selv.

 

2. Larsen And Furious Jane: Dolly

(Momowave)

Som herrer i eget hus fortsætter gruppen stilen fra forgængeren Zen Sucker, der udmærkede sig ved sit dekadente lydbillede og en samling tekster, der malede med en mørke penselstrøg. Larsen & Furious Jane er et spændende bud på, hvordan et band lader skabertrangen sejre over det kommercielle.

 

3. Malk De Koijn: Toback From The Fromtime

(Target Distribution / Langestrand Fladhjul)

Lyden er skramlet og 90'er-old-school, som kun "original old-schoolers" kan være det, men det passer virkelig godt til Malk de Koijn. Ikke fordi de ikke har fornyet og udviklet sig, men lige præcis Malk De Koijns univers kræver og passer godt til noget, der er alt andet end poleret og strømlinet. Den røde tråd er utvivlsomt den dejlig skramlede lyd.

Læs hele skribenternes internationale top 30 her og danske top 10 her.

Du er meget velkommen til at give dine egne bud og kommentarer i kommentarfeltet nedenfor.

Vinderne af den folkelige GAFFA-afstemning, GAFFA-Prisen, hvor det er læserne, der bestemmer, bliver afsløret ved det store prisshow på Bremen Teater i København torsdag den 8. december. Læs mere om GAFFA-Prisen her.

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA