x

Barfodet diva er død

Barfodet diva er død

Hun blev kendt som den barfodede diva fra Cap Verde. Øgruppen ligger i passatvinden ud for Senegals kyst, og har været republik siden 1975, men har alle dage været nærmest glemt, et stop på sejlruten mellem Portugal og Brasilien. Det ændrede Cesaria Evora totalt.

Hun blev kaldt for Cize af sit eget folk. Var født i 1941 i havnebyen Mindelo på øen Sao Vincente og var almindeligt anerkendt i hjemlandet, hvor hun var eksponent for den klagende morna, en vuggende musikstil der både pegede i retning af portugisisk fado og brasiliansk musik, specielt den slags man finder oppe nordpå omkring Pernambuco. Stemmen sagde det hele, og sammenligningerne med legender som Billie Holiday var helt på sin plads, selv om der skulle gå år før Cesaria selv skulle blive en legende.

Gennembruddet kom sent. Næsten et halvt århundrede inde i et liv, der konsekvent ikke var let, nåede hun Paris, hvor hun blev opdaget og slog igennem med albummet Miss Perfumado fra 1992. Tilnavnet der skulle følge hende gennem resten af livet var også navnet på hendes første internationale album fra 1988, Le Diva Aux Pieds Nus. Vi ville efterfølgende opleve hende som en åbenbaring af stemmepragt og smygende lækker musik, mens hun rejste overalt og lagde hele verden for sine bare fødder. Ikke at hun ikke havde råd til sko: de bare fødder var udtryk for solidaritet fra en diva, der aldrig glemte, hvor hun kom fra.

De seneste år var præget af sygdom, hvor hjertet ikke kunne følge med i de store udladninger. Og tidligere i år kom beskeden om, at hun nu endelig trak sig tilbage.

Tidligere i dag døde Cize hjemme, hvor det hele startede.

Cesaria Evora 1941-2011. Æret være hendes minde.

Læs i øvrigt hele Torben Holleufers nekrolog over den store verdenssangerinde her:

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA