x

Årets bedste album og sange ifølge Kira

Årets bedste album og sange ifølge Kira

Året er ved at gå kraftigt på hæld, og i den anledning har GAFFA givet ordet til en række musikere og GAFFA-skribenter, der året ud vil fortælle om deres musikalske favoritter fra 2011. I dag gælder det Kira, der i 2011 udgav det anmelderroste album "Memories Of Days Gone By" med primært Billie Holiday-fortolkninger. Du kan høre hendes playliste på Spotify.

1. PJ Harvey, Let England Shake.

En fantastisk stemningsfuld og stærk plade. Da jeg indspillede min forrige cd "Look Up Ahead" på Island i sommeren 2010 havde min producer John Parish netop færdiggjort indspilningerne af ovennævnte. Jeg hørte den derfor første gang da jeg kørte igennem Islands lavalandskab, hvilket skabte den perfekte kulisse til de golde billeder af forladte krigsmarker og naturens stærke og til tider onde kræfter. Jeg synes det er stor sangskrivning og et virkelig unikt lydbillede. Ingen har lavet noget som lyder som den plade tidligere. Jeg har hørt PJ optræde to gange med materialet fra "Let England Shake". Både i Stockholm og Berlin. Det er topklasse! Hun er en kunstner i sin egen liga!

2. Lana del Ray, Video Games.

Jeg blev ligesom tusindvis af andre øjeblikkeligt ramt af videoen og stemningen i dette nummer. Melodien, hendes stemme og billederne besidder en magisk, nærmest magnetisk kraft. Jeg måtte bare høre den igen og igen. Dog har jeg ikke hørt noget efterfølgende fra hendes hånd som har haft den samme gennemslagskraft og som kommer bare i nærheden af hvad dette nummer kan. Er spændt på at høre et helt album og se, om hun kan bære den hjem, eller om de bare var heldige at ramme den med dette nummer.

3. Jens Unmack, Over byen, Under vandet.
Dette er jo reelt set en opsamling af gammelt materiale, inkl. et enkelt nyt nummer. Men fordi det er så godt som det er, synes jeg stadig det fortjener en plads på årets top 5. Jeg elsker Unmacks sangskrivning. Er stor fan af hans tekstunivers og hans unikke sans for at skabe melodier som understøtter historien. Glæder mig til en ny soloplade fra hans hånd, forhåbentlig i 2012.

4. Marie Fisker, Mirror Mirror.
Marie er jo som bekendt en god veninde af mig, men det er nu altså ikke derfor jeg har hende med på listen her. Jeg synes hun er en af Danmarks største sangerinder, og jeg elsker hendes musik og hendes smukke sange. Hendes sans for at skabe en stemning ved hjælp af lydlandskaber og vokale arrangementer. Hun udgav i 2011 en vinyl som udover singlen "Mirror Mirror" også havde 3 fortolkninger af hendes egne kompositioner, af Sune Wagner, Cæcilie Trier og Anders Mathiasen. Marie udgiver ny plade i 2012. Glæd jer til det!

5. Jakob Bro, Time.
Som opfølger til den kæmpesucces Jakob høstede med "Balladeering" var det umiddelbart en nærmest en umulig opgave at løfte. Men "Time" ligger i smuk og ubesværet forlængelse af forgængeren. Smukke glasklare melodier og sublimt sammenspil. Et bevægende værk!

6. Kanye West featuring Jay-Z, Why I Love You.
Jeg er faktisk lidt en sucker for maintream hip hop, og dette track bringer associationer til  Dr. Dres "The Chronic 2001", som for mig står som noget af det største der er lavet fra hans generation. "Why I Love You" er episk og på alle måder over the top, og jeg synes det er helt fantastisk. Det groover igennem, og hooket i omkvædet er legendarisk godt ramt. Det er velproduceret hip hop af den fineste skuffe.

Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA