x

Årets bedste album ifølge Maria Therese Seefeldt Stæhr

Årets bedste album ifølge Maria Therese Seefeldt Stæhr

Året er gået på hæld, og i den anledning har GAFFA givet ordet til en række musikere og GAFFA-skribenter, der året ud vil fortælle om deres musikalske favoritter fra 2011. Her gælder det GAFFAs hiphopanmelder Maria Therese Seefeldt Stæhr. Du kan høre hendes playliste på Spotify.

Album udland:
1. Timbuktu - Sagolandet
Et rigtig dejligt album fra en rapper (billedet) der har fundet nyt liv med en ny signing og et nyt fokus der er mere personligt og mindre (direkte) politisk. Musikken er gribende, sommerlig og fængende. Et dejligt gensyn med en karismatisk svensker.

2. Adam Tensta - Scared of the Dark
Svensk hiphop gjorde det godt i år - Tensta har længe været en interessant rapper at følge, og dette album gør ham ikke mindre spændende. Højspændt energi og ditto tempo giver en skæv og skøn blanding af techno, electro og rap.

3. Tyler, the Creator - Goblin
En af årets mest hypede indslag er rapperen der med brækket ben væltede Roskilde med sit crew OFWGKTA. Albummet fra maj river lytteren godt og grundigt rundt i både musik og ord, og de leveres med en teknisk snilde der giver lyst til mere.

4. LoopTroop Rockers - Professional Dreamers
Starten af året bød på dette svenske gensyn, der mindede om hvorfor det nu var de var så fede. LoopTroop er tilbage i storform med politiske slagsange og beats der ikke lige er sådan at slå ud af hovedet!

5. Pharoace Monch - W.A.R (We Are Renegade)

Mr. Monch er ikke stor i det kommercielle Danmark, men det burde han være. Dette album byder blandt andet på et fantastisk samarbejde mellem hovedpersonen og produceren M-Phazes, og de to kan vinde verden. Derfor skal dette album lyttes på!

6. Royce Da 5 9 - Success is Certain
Nuvel, det er ikke årets bedste album, men der er alligevel numre der lister sig med ind i årets playliste, og derfor skal albummet med på listen. Derudover har han en teknisk kunnen der fortjener applaus - og den kan mange lære noget af at lytte til.

7. Jay-Z & Kanye West: Watch the Throne
Der er egentlig ikke så meget at sige - det er to af de tungeste drenge der endelig forenes på den gyldne piedestal. Og den er fortjent. Der er både noget blødt og noget hårdt, men mest er det bare godt!

8. Bad Meets Evil - Hell: The Sequel

Den primære force ved dette album er gensynsglæden ved samarbejdet mellem Eminem og Royce Da 5'9''. Produktionerne er lidt triste, men deres rap er upåklagelig, og det er deres ordekvilibrisme der gør albummet værd at lytte til og svært at glemme.

9. Snoop Dogg - Doggumentary

Det er måske for oplagt at have lige præcis ham her på en top ti - men han er landet her fordi det faktisk er et af hans bedste album. Lidt kaotisk i sin musikalske linje, men stramt og tjekket i vokalen og iderigheden.

10. Wiz Khalifa - Rolling Papers

Et af de store amerikanske håb for den nye hiphopgeneration. Hans album er som han selv - et frisk pust på en af og til lidt træt og støvet scene. Han er energisk, medrivende og frem for alt en super svedig rapper. Han må gerne komme mere på banen i 2012!
 
Album indland:


1. Suspekt - Elektra
Dette er nok årets bedste hiphopudgivelse. Det er gennemarbejdet til fingerspidserne, rappen har aldrig været bedre og musikken aldrig større. Alligevel er de stadig jordnære og vedkommende - både direkte og mellem linjerne.

2. Trepac - Fatamorgana
Dette album giver kuldegysninger og håb for dansk hiphop. Historier fra virkelighedens verden, fortalt uden moraler eller andet selvsmagende. Et yderst lovende talent og en, der skal følges i 2012!

3. L.O.C. - Libertiner
Dette album er utvivlsomt L.O.C.'s hidtil bedste! Det er mørkt og dystert, men også eftertænksomt og modent - uden at blive kedeligt! Der er lidt for enhver smag, men den primære force er dog samspillet mellem tunge beats og dragende vokal.

4. Grafisk Musik - Angstmarineret
Jesper Dahl og jazzmusikere er en skøn blanding! Og anden runde af Grafisk Musik sætter ikke kun hiphoppen i nyt lys, den giver også noget til jazzen - og til kunsterne. Dejligt og uforudsigeligt!

5. Malk de Koijn - Toback to the Fromtime

Det er svært at komme uden om Malk-drengene. Deres oldschool lyd og nytænkende og underfundige tekstunivers er fængende, og der dukker hele tiden detaljer op der gør det interessant og langtidsholdbart at høre det.  


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA