x

Salg af pirat-cd'er slår igen rekord

Salg af pirat-cd'er slår igen rekord

I en ny IFPI-rapport kan man læse, at mere end hver tredje cd solgt i verden sidste år var en ulovlig fysisk kopi. Musikbranchen glæder sig dog over, at der alligevel er fremskridt at spore. For væksten i antallet af pirat-cd’er var i 2004 den laveste i fem år.

Opgørelsen er hentet fra IFPIs årlige Commercial Piracy Report, der i dag offentliggøres på vegne af mere end 1400 pladeselskaber verden over. Her kan man bl.a. læse, at 1,2 milliarder cd’er sidste år blev solgt på det sorte marked svarende til 34 procent af alle musik-cd’er solgt i verden. Det giver en omsætningen på lidt over 28 milliarder danske kroner.

IFPIs internationale formand, John Kennedy, mener, at rapporten retfærdiggør musikbranchens kamp mod pirateri: - Musikindustrien bekæmper pirateri, fordi hvis vi ikke gjorde det, så ville vi simpelthen ikke eksistere på sigt. Branchen investerer milliarder på at udvikle og markedsføre mere end 100.000 nye albums hvert eneste år, og det er kun muligt, hvis der er en god og effektiv håndhævelse af ophavsretten, siger han.

Ifølge rapporten er Spanien det europæiske land, hvor der sælges flest ulovlige musik-cd'er. I et forsøg på at sætte fokus på dette problem valgte IFPI at offentliggøre rapporten ved et pressemøde i Madrid. Her er problemet med pirat-cd'er nemlig så stort, at antallet af lovligt solgte cd’er i Spanien er faldet med en tredjedel de seneste tre år.

Thailand og Taiwan er i år taget af IFPIs top ti liste over lande, der sælger flest ulovlige cd'er. Nye lande er Indien og Indonesien hvor henholdsvis 56 procent og 80 procent af handelen med musik er ulovlig. Verdens største ulovlige marked for musik-cd’er er måske ikke overraskende stadig Kina, hvor omsætningen er mere end 2,5 milliarder kroner. Den største synder er dog stadig Paraguay, hvor hele 99 procent af handelen med musik er ulovlig.

Pladebranchen.nu


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA