Nyhed

Goran Kajfes vinder Nordic Music Prize

Den svenske trompetist er årets modtager af den prestigefyldte nordiske musikpris

Det blev den svenske trompetist Goran Kajfes og hans dobbeltalbum "X/Y", der vandt årets Nordic Music Prize, som blev uddelt torsdag aften under by:Larm-festivalen i Oslo. Dermed vinder Kajfes ud over æren 20.000 euro.

Prisen blev uddelt i Kulturkirken Jakob og overrakt af den danske kulturminister Uffe Elbæk, og ved arrangementet var der liveoptrædener af svenske Anna Järvinen, norske Ane Brun og danske Iceage.

Kajfes slog velkendte navne som Björk, Lykke Li, Ane Brun, Gus Gus og Iceage, og juryen udtalte følgende som begrundelse for at tildele Kajfes prisen:


"Det er et ambitiøst og varmt miks af soniske elementer, fra jazz med både afrikanske og østlige inspirationer til elektronika. Dette dobbeltalbum gør noget, som er ganske sjældent – det kommunikerer ren musikglæde".

Goran Kajfes, der har kroatiske rødder, fortalte, at han bestemt ikke havde regnet med at vinde, og at han var kommet direkte fra studiet til prisshowet. Han rettede en varm tak til sit band og tilføjede, at han syntes, musik var det bedste middel til at få mennesker til at mødes på trods af deres kulturelle baggrund, og at han håbede, man ville bruge mere musik i integrationsmæssige spørgsmål.

Nordic Music Prize er en pris indstiftet for at hylde det bedste nordiske album det forgangne år, inspireret af den britiske Mercury Music Prize. Prisen blev uddelt første gang sidste år og gik dengang til islandske Jónsi, også kendt som forsanger i Sigur Rós, og hans solodebutalbum "Go". De nominerede vælges af en lang række nordiske branchefolk, herunder et par skribenter fra GAFFA, og den endelige vinder kåres af et panel af primært engelske branchefolk.


De 12 finalister var som følger:

Ane Brun - It All Starts With One (N)
Lykke Li - Wounded Rhymes (S)
Rubik - Solar (FI)
Gus Gus - Arabian Horse (IS)
Malk De Koijn - Toback To The Fromtime (DK)
Siinai – Olympic Game (FI)
Björk - Biophilia (IS)
Iceage – New Brigade (DK)
Montée - Rendition Of You (N)
Anna Järvinen – Anna Själv Trede (S)
Goran Kajfes – X/Y (S)
The Field – Looping State Of Mind (S)

Den internationale jury bestod af:


Rob Young – Forfatter til bogen "Electric Eden", tidligere redaktør af The Wire, nu skribent for Uncut og The Wire.
Andres Lokko – Skandinavisk musikskribent bosat i London. Skriver for Svenska Dagbladet.
Laurence Bell – Ejer af Domino Records
Jeannette Lee – Tidligere medlem af P.I.L. Ejer af Rough Trade Records sammen med Geoff Travis. Manager for Pulp og Jarvis Cocker.
Mike Pickering – Tidligere ansat på Factory Records, nu A&R-mand på Columbia Records UK.
Zach Kelly – Washington, D.C.-freelance-musikanmelder og kritiker. Fast bidragyder til Pitchfork.com og magasinet Paper.
Jonathan Galkin – stifter og ejer af DFA Records.

Læs mere om Nordic Music Prize.


Nordic Music Prize 2011 - and the winner is...? from Millimedia on Vimeo.

 

ANNONCE