Nyhed

Masser af musik i Tivoli

I dag lanceres programmet for Tivolis nye tiltag TorsdagsSelskabet. GAFFA har talt med Tivolis programchef Rune Erbs Ledet om Tivolis satsning på musikken.

Der er sket store omrokeringer på musikområdet i Tivoli. Når dørene åbnes til den gamle have, vil det være til lyden af alt fra Dario Campeotto til Wolfmother. Hver af ugens dage har fået sin egen profil. Der er noget for enhver smag. I dag lanceres programmet for det såkaldte TorsdagsSelskab. Hver torsdag vil de fire danske trommeslagere fra jazzmiljøet, Kresten Osgood, Stefan Pasborg, Carsten Landors og Mikkel Hess stå for at invitere diverse musikere, såvel som publikum ind i deres selskab. I anledningen af lanceringen af programmet, har GAFFA talt med programchef Rune Erbs Ledet om Musikugen og TorsdagsSelskabet.

En alternativ Jazzklub

De fire herrer, som står bag TorsdagsSelskabet, er kendte for at udfordre musikken og dens grænser. Umiddelbart virker det som et stort skridt at invitere disse fire rebeller ind i det lidt mere konservative Tivoli. Hvad har tankerne været bag TorsdagsSelskabet?


"Vi ønskede ikke, at lave en traditionel jazzklub. Det findes der mange andre steder i København. Vi skal ikke være en konkurrent til byen, men derimod skal vi være i samspil med den. Derfor ville jeg gerne prøve at lave en alternativ jazzklub, som vi ikke kaldte jazzklub, men som vi kaldte noget andet. Jeg inviterede Kresten Osgood på besøg, og så sad vi og brainstormede på det. Vi fik bygget en kasse op omkring TorsdagsSelskabet, som i første omgang tager udgangspunkt i trommer. Til næste år kan det være tubaspillere, Hammondorgelspillere, et New Orleans-tema eller noget helt andet. Ideen er, at det er et selskab med fire jazzmusikere, som har lyst til at udfordre jazzen. Vi har valgt de fire, fordi de elsker musikken for musikkens skyld. Det er det, som er så skønt ved det her. Det er jo der, hvor vi ikke skal kalde det for en jazzklub, og ikke må kalde det en jazzklub. Det er alt andet end det".

Tivoli som musikplatform

Musikken har altid været en stor del af Tivoli. Men hvordan skal Tivoli fremstå som musikplatform fremover?


"Tivoli har jo til næste år eksisteret i 170 år. I alle 170 år har musikken haft en central placering. Det er det, som gør Tivoli til noget særligt. Der har været mange store diskussioner og en vis ærefrygt forbundet med at ændre den gamle tradition, hvor vi har været verdenskendte for vores orkestre. Vi har måtte se i øjnene, at den tid er forbi. Musikken har ændret sig de sidste 170 år, og derfor bliver vi nødt til at ændre os. Vi bliver nødt til at ligne det kulturudbud, som findes i dag. Det kulturtilbud er fragmenteret og forskelligartet. Tidligere har vi haft orkestre, som har spillet alle ugens dage, haft deres egne pavilloner osv. Orkestrene vil stadig være der, men vi er nødt til at favne meget bredere. Derfor har vi valgt at give hver genre rum i vores park."

Musikugen

Der er lavet om på traditionerne i Tivoli, men hvad er alle orkestrene byttet ud med? "Mandag er MundoMandag. Det er folk og worldmusik. Vi testede det af sidste år og det fungerer skide godt herinde. Det er i virkeligheden meget i tråd med Tivolis DNA og historie. Det har været tanken helt fra starten hos Georg Carstensen, som i øvrigt fylder 200 år i år, at tage alt muligt fra hele verden og vise det til verden. MundoMandag er et selvstændigt program med 23 unikke koncerter lige fra Karen Mukupa til Klezmer.


Tirsdag er TirsdagTimen, som er Tivolis promenadeorkester og en række solister. Her kan man blandt andet opleve Dario Campeotto, Trine Pallesen, og så har vi nogle dage uden orkesteret med blandt andre Povl Dissing og På Slaget 12.

Onsdag er KarmaOnsdag, som er et chillout event. Her har jeg haft Soundvenue og StellaPolaris som sparring på, hvad man skal gøre. Vi inviterer dj's ud på plænen, har lagt møbler ud overalt, og så smider folk sig bare på stolene og græsset og kan puste ud.

Torsdag er som sagt TorsdagsSelskabet (En selvstændig artikel om dette kan læses her.)


Fredag kender du også, men der er sket den udvikling i år, at vi den 20 april laver et samarbejde med Roskilde Festival om en Fredagsrock-festival. Det bliver til dels Pavilion Junior-bands, dels bands som Tivoli udvælger. I alt kan man opleve 20 upcoming bands på de forskellige scener i Tivoli.

Lørdag er LørdagsSwing med Tivolis bigband. Hvor de tidligere har kørt 6-8 gange hver sæson, bliver det nu alle lørdage. Der kan man blandt andet høre kunstnere som Michael Carøe og Bobo Moreno. Til sidst er der FamilieSøndag, hvor vi trækker på de ting, som vi har, og krydrer det med Rasmus Klump, Ole Kibsgaard, og så har vi klassiske koncerter ude i det fri."

Tivoli i forandring


Tivoli har med deres nye musikuge forsøgt at tilpasse sig kulturlandskabet, som det ser ud i dagens Danmark. Men har Tivoli også ambitioner om at skubbe til og udfordre den danske musikscene? TorsdagsSelskabet kunne ligne et skridt i den retning. "Vi er jo født med en guldske i munden. Ikke fordi vi har oceaner af penge, men vi har nogle særlige fordele. Eksempelvis har vi i forvejen et publikum, som også kommer for forlystelsernes skyld. Folk som ikke havde regnet med at de skulle se TorsdagsSelskabet med Kresten Osgood og de andre, får lige pludselig oplevelser, som de ikke havde regnet med."

"Alle der har været på Roskilde Festival, kender følelsen af at gå forbi et telt og høre noget, som man aldrig nogensinde havde regnet med at man skulle høre. Nogle gange bliver man stående, fordi det er så fantastisk, at man ikke kan lade være. Det håber vi også på at kunne gøre her. Derudover har vi et ansvar som kulturinstitution for at udvikle genrerne og tage vækstlaget ind. Det er rigtig vigtigt, at vi gør det. Hvis vi kan gøre det sammen med andre, som har samme interesse og vi samtidig har midlerne, kræfterne og scenerne til det, så skal vi fandme også gøre det. Det er helt vildt vigtigt. Det er vigtigt, at vi tør gå forrest og tør at tage initiativer som eksempelvis Torsdagsselskabet. Jeg er super glad for det initiativ, og det bliver super spændende, hvad de kommer med. Ingen ved det endnu. Med fredagsrocken bevæger vi os langsomt over i noget mere rocket og satser samtidig også mere på indiemusikken, med navne som I Got You On Tape, WhoMadeWho, Mike Sheridan etc.

Vi skal blive ved med at udfordre os selv. Hvis ikke man gør det som kulturinstitution, så dør man. Tivoli skal være i forandring hele tiden. Visionen for Tivoli er, at den altid skal være i forandring. Det er kulturen."


ANNONCE