x

Copenhagen Jazz Festival afslører tre navne

Copenhagen Jazz Festival afslører tre navne

Tenorsaxofonisten Wayne Shorter fra USA, sitarfænomenet Anoushka Shankar fra Indien og afrobeat-ikonet Tony Allen (billedet) fra Nigeria kan opleves på den 34. udgave af Copenhagen Jazz Festival. Derudover kan festivalen også afsløre hele tre festplakater af Leo Scherfig, hvis samlede udtryk repræsenterer et tværgående visuelt improvisationstema, som præger årets festival.

Festivalplakat-traditionen har været en fast bestanddel af Copenhagen Jazz Festival og dermed Københavns bybillede siden 1980.

"Leo Scherfig har skabt årets plakatmotiver, der består af tre improvisatoriske øjebliksbilleder. Årets motiv peger således ud over plakaten, som et enkelt værk og festivalplakatens ramme og historik, og illustrerer en ny visuel dimension, som man vil kunne støde på under dette års festival. Idéen er at tilføre udvalgte koncerter en visuel, improvisatorisk dimension i form af kreative vj's, lysdesignere og videokunstnere, som vil interagere med - og forhåbentlig forstærke – den improvisation, som repræsenterer jazzens, og dermed festivalens, bankende hjerte", fortæller Signe Lopdrup, festivalleder.

Gennem årene har forskellige plakatkunstnere udviklet festivalens visuelle udtryk. Det er anden gang i festivalens nyere historie, at Copenhagen Jazz Festivals plakat er endt i hænderne på en grafiker, da Jonas Hecksher fra bureauet E-types i 2006 tegnede Copenhagen Jazz Festivals profil og skabte årets festivalplakat. De seneste år har Kasper Eistrup (2008), Tal R (2009), Søren Solkær Starbird (2010) og Kirstine Roepstorff (2011) været med til at genopfinde festivalplakaten, der i år får tilført live-elementet og på den måde bliver mere levende. Kun én gang tidligere har man haft mere end én festivalplakat, og det var i 2010, hvor fotografen Søren Solkær Starbird lavede to fotoplakater i hhv. cyan og magenta med collageelementer.

Tenorsaxofonisten Wayne Shorter regnes som én af jazzhistoriens mest betydningsfulde saxofonister og giver koncert på Det Kongelige Teater 10. juli, mens det indiske sitarfænomen Anoushka Shankar kan opleves i Koncerthuset 8. juli, og den stilskabende afrobeat-trommeslager Tony Allen giver koncert i Store Vega på en dato, som offentliggøres i nær fremtid.

Forsalget til Wayne Shorter Quartet og Anoushka Shankar åbner fredag den 30. marts, og billetsalget til Tony Allen den 11. april.

Igen i år vil festivalen skylle ind over byen og byde på alt fra store koncertsalsbegivenheder til fortættede kluboplevelser samt mange udendørsarrangementer, hvor af mange af dem er gratis. Festivalens større koncerter fordeler sig på Det Kongelige Teaters Gamle Scene, Koncerthuset samt Store Vega.

Copenhagen Jazz Festival finder sted den 6. til den 15. juli, og man kan læse mere på dens officielle hjemmeside


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA