Blackout: Stoffer, musik og meningen med livet

Blackout: Stoffer, musik og meningen med livet

Blackout er navnet på en ny teater-, dans- og musikforestilling. Den har premiere den 14. april i Dansehallerne i København. Det er dansekompagniet Mute Comp, Physical Theatre, som står bag projektet. Blackout er tredje og sidste del af en triologi om de store kriminelle økonomier: Sextrafficking, våben og narko. Selv kalder de forestillingen for et fysisk, musikalsk teatertrip om narkotika og eskapisme.

Forestillingens musikalske rammer skabes af de to tidligere Blue Foundation-medlemmer Kirstine Stubbe Teglbjærg og MC Jabber samt den elektroakustiske musiker Dodebum alias Henrik Sundh. De tre musikere er sat til at lave en musikalsk fortolkning af temaet narko og eskapisme, og vil blive en integreret del af forestillingen, når de sammen med dansere og skuespillere performer live. GAFFA blev inviteret bag kulisserne til Blackout til en snak om fristelser, livets skyggesider og den højere mening med livet. 

En stormfuld kærligheds affære

Forestillingens musikalske univers fortolker de sindsstemninger, fristelser og frustrationer, som er forbundet med at være stofmisbruger. Men selvom universet er domineret af kulde, melankoli og mørke, indeholder det også håb, skønhed og lykke. Universet kan sammenlignes med et kærlighedsforhold med både stormfulde højder og bundløse huller. Det er et kontrastfyldt og nuanceret univers.

"Vi har virkelig udforsket bagsiden af stoffer. Vi er gået ind i de forfærdelige ting, som folk udsætter sig selv for, bare for at opnå et kort moment af lykke. Det er et trip, dog velvidende at det vil gå ned ad bakke igen," forklarer MC Jabber. Kirstine fortsætter og forklarer, hvor følelsesmæssigt involveret de alle har været i projektet. "Den palet af følelser, som vi er gået igennem, mens vi har arbejdet med musikken, er ret bred. Vi har berørt alle facetter i følelsesregistret. Lige fra at føle total ro og ubeskrivelig kærlighed til i næste sekund at synke dybt, dybt ned."

Musik, stoffer og meningen med livet

Kirstine forklarer: "Denne forestilling, som andre, handler om det store spørgsmål: Hvad er meningen med livet? Jeg selv, som junkier, stiller også dette spørgsmål. Jeg har lært af den her proces, at misbrugere ikke bare er ulækre. De er misbrugere, som faktisk bøvler med de samme basale spørgsmål, som alle os andre. Alle leder vi efter at blive lykkelige, vi leder bare forskellige steder."

Henrik fortsætter. "Det er jagten på noget, som holder os stående. Får os til at udvikle os. I arbejdet med denne forestilling er der virkelig blevet åbnet nogle døre for noget meget mørkt og svært, men samtidig også noget som kan være enormt dejligt i begyndelsen. Det har været interessant at angribe emnet fra en så anderledes vinkel, som ikke kun er fordømmende. Vi kan ikke komme og belære folk om, hvad de skal gøre, eller hvad de skal føle om emnet. Vi vil bare have folk til at reflektere over det. Hvad de får ud af det, er ude af vores hænder. Det vi forsøger at gøre, er at skabe nogle stærke billeder."

Kirstine følger op. "Musik og stoffer er relaterede fordi de arbejder med de samme sanser og ritualer. Musik har altid været forbundet til denne jagt på noget større. Det har altid været hjertet af kulturelle events fra kirke til templer etc. Både musik og stoffer er et transportmiddel for at komme over på den anden side. På den måde er der et link mellem musik og jagten på meningen med livet og stoffer. På en eller anden måde er det hele forbundet. Det er denne trang til at give slip på kontrollen. At blive en magisk del af hele universet." Henrik fortsætter: "Stoffer drejer sig om følelser og at handle på disse følelser. Det handler om at sanse, opleve, føle på en anderledes måde. Det er i virkeligheden det samme, som musik gør. Det er det vi forsøger at formidle i Blackout."

Læs hele interviewet her.

Forestillingen går fra den. 14.-28. april, 2012 i DANSEhallerne, København V.

Læs mere om forestillingen her.

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA