x

Bibzoom i modvind

Bibzoom i modvind

De danske biblioteker lancerede i mandags en ny og stærkt opdateret udgave af deres gratis musiktjeneste Bibzoom, der ifølge bibliotekerne selv er verdens første digitale public service-musiktjeneste. Tjenesten har eksisteret siden 2004, men er nu blevet kraftigt forbedret.

Bibzoom er gratis og reklamefri. Musikken kan downloades, og et download eksisterer i syv dage. Det eneste, tjenesten kræver, er et login til ens lokale bibliotek. I en kort introduktionsperiode er dette dog ikke engang nødvendigt. Musikerne bliver afregnet i overensstemmelse med pladeselskaberne og sangskriverorganisationen KODA.

Det var i hvert fald, hvad Bibzoom oplyste mandag, men i dag kan Børsen fortælle, at Bibzoom har problemer med rettigheder og ubetalte regninger. Ifølge Børsen har pladeselskabet ArtPeople, der blandt andet repræsenterer Rasmus Seebach, et sekscifret beløb til gode hos bibliotekernes underleverandør Basepoint Media, og ArtPeople har derfor trukket sig fra samarbejdet.

Også landet største pladeselskab Universal Music vil trække sig fra aftalen, siger administerende direktør Casper Bengtson til Børsen. Han siger, at Universal ikke har givet samtykke til aftalen og fortsætter: "Vi kan slet ikke se fornuften i, at en statsfinansieret tjeneste skal være konkurrent til private tjenester. Og så mener jeg, at hele markedsføringen er decideret respektløs mod private tjenester som WiMP, Play og Spotify, der har puttet millioner af kroner i markedet."

Universal Music sidder på cirka 40 procent af det samlede musikrepertoire af både danske og internationale kunstnere.

Bibzoom: Vi har rettighederne i orden

Flemming Munch fra Statsbiblioteket, der er juridisk ansvarlig for Bibzoom, afviser kritikken og opfordrer til dialog:

"De danske biblioteker og Bibzoom har rettighederne i orden, hvad angår den musik man kan downloade på Bibzoom. Bibliotekerne har haft digital musikformidling efter disse aftaler i mere end syv år, og det er først i dag vi gennem pressen hører, at pladeselskaberne rejser tvivl omkring rettighederne," siger Flemming Munch i en pressemedddelse.

Han fortsætter:

"Vi mener, at vi og pladeselskaberne grundlæggende har fælles interesse i at udbrede kendskabet til musik samt at vi gør vores for at gøre de lovlige musiktilbud tilpas brugervenlige, således at vi sammen begrænser ulovlig download til gavn for kunstnerne. Målet for Bibzoom er have al musik, men sætte særlig fokus på at udbrede kendskabet til danske og upcoming artister, som en del af den redaktionelle musikformidling der finder sted på Bibzoom. Bibzoom er et public service-supplement der skal medvirke til kulturel og digital dannelse, ligesom de fysiske biblioteker er det i forhold til bogmarkedet. I Bibzoom håber vi, at pladeselskaberne hurtigt vil tage imod invitationen til dialog."

Bibzoom har på baggrund af dagens artikel i Børsen kontaktet sin leverandør på aftaleområdet, Base Point Media/BPM, og bedt om skriftlig garanti for, at alle aftaler er i orden. BPM har tidligere i dag udsendt en pressemeddelelse, hvori dette bekræftes.

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA