x

GAFFA-skribenter udgiver musikbog

GAFFA-skribenter udgiver musikbog

For regelmæssige GAFFA-læsere er navnene Jeppe Krogsgaard Christensen (tv. på billedet) og Jesper Nykjær Knudsen forhåbentlig ikke helt fremmede. De to har nemlig i længere tid været skribenter og anmeldere på GAFFA. Nu springer de imidlertid ud som forfattere, med den 400 sider lange "Lydbilleder – Stemmer, Strofer Og Beats I En Ny Tids Musik", der udkommer i dag. En guide til skribenternes bud på de sidste 25 års 25 mest markante kunstnere inden for rock, hiphop, elektronika og det, der ligner. 25 portrætter af kunstnere som U2, Radiohead, Nirvana, Public Enemy og Underworld i form af biografier og anmeldelser af samtlige de pågældende kunstneres plader. Men hvorfor nu en musikbog, der starter i 1980?

– Når store musikblade som eksempelvis Rolling Stone laver deres hyppige lister over verdens bedste plader, er det som regel tressernavne som Beatles og Rolling Stones, der dominerer, mens der tit kun er 1-2 plader i top-ti fra de sidste ti-tyve år, forklarer Nykjær og fortsætter:

– Det viser, at det stadig er 68-generationen, der sidder tungt på musikkritikken. Vi vil gerne give stemme til vores egen generation, 68'ernes børn, der begyndte at høre musik i starten af firserne. Samtidig skete der et kraftigt brud i slutningen af halvfjerdserne med punkmusikken, der ligesom kom ind og fejede 68'ernes musik af banen.

Hvilke kriterier har ligget til grund for jeres udvælgelse af de 25 kunstnere?
– Vi har taget fat i de kunstnere, vi synes har lavet nogle væsentlige plader, som har været stilskabende, og som har holdt et gennemgående højt niveau plade for plade, men vi har selvfølgelig haft vores diskussioner, for i starten havde vi mange flere potentielle navne med, fortæller Nykjær og uddyber:

– Nogle vil måske undre sig over, at vi ikke har folk som Michael Jackson, Madonna og Robbie Williams med, men efter vores mening skyldes deres popularitet lige så meget deres talenter for optræden og for eksempel musikvideoer, hvor vi har taget udgangspunkt udelukkende i musikken. De fleste navne er ret kendte i forvejen, men vi håber alligevel at åbne folks ører for nogle kunstnere og plader, de ikke har viden om i forvejen - og til at lytte til den musik, de kender, på en ny måde.

Læs anmeldelse af bogen


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA