Nyhed

Stephen Marley: Jeg ville som søn af Bob have fat i det grundlæggende

Vi har fanget reggaesangeren forud for hans koncert i Aarhus tirsdag

Tidligere på året fyldte Stephen Robert Nesta "Raggamuffin" Marley 40 år. Som søn af reggaelegenden Bob Marley og Rita Marley har Stephen så at sige fået reggaemusikken ind med modermælken, og tirsdag den 26. juni giver han koncert på spillestedet Train i Aarhus, der er det eneste stop i Danmark på hans store verdensturné.

GAFFA fangede den travle reggaekunstner med det forpligtende efternavn i Polen til en snak om Daddy Marley, Zimbabwe, Grammy-triumferne, hans seneste album "Revelation Part 1: The Roots Of Life", samarbejdet med bror Damian Marley, Jamaicas uafhængighed og hans syn på de sidste par års kontroversielle fængslinger af reggaestjerner som Buju Banton, Vybz Kartel og Busy Signal.

 


Back to the roots

Årene med søskendeflokken The Melody Makers husker Stephen som en sjov tid. I 1989 vandt gruppen en Grammy med albummet "Conscious Party" og sidenhen er det blevet til yderligere fire af slagsen. Det sidste i år med albummet "Revelation Part 1: The Roots Of Life".

"For os var det meste bare en leg, og det faldt naturligt for os at synge og spille musik, ligesom vores far havde gjort før os", fortæller Stephen og indrømmer at selvom han ikke laver musik for at vinde Grammyer, så er han stolt af dem. "Det er for mig en stor anerkendelse at vinde en Grammy eller en anden musikpris. Det er vidunderligt med denne anerkendelse, men hvad der er mere vigtigt for mig er den anerkendelse reggaemusikken får."


Med et solidt og bevidst afsæt i roots-reggae-traditionen er hans seneste Grammyvindende album "Revelation Part 1: The Roots Of Life" et af de vigtigste reggaealbum i mange år. Et album, der trækker mange musikalske fodspor tilbage til dengang, Bob Marley levede.

"En dag læste jeg en artikel om at reggaemusikken var på nedtur og havde mistet sit fodfæste. Det motiverede mig til at gå i studiet og som søn af Bob indspille et album, der igen fik fat i det grundlæggende: The Foundation", forklarer Stephen, men som samtidig også bedyrer, at det næste album, "The Revelation Part 2: Fruits Of Life" bliver en blanding af flere musikgenrer.

 


Fortiden indhenter dig

'
'Oprindeligt blev "Jah Army" (et af de nye numre, red.), indspillet i 2010 sammen med (broderen, red.) Damian, men da Buju (Banton, red.) var løsladt på kaution i januar 2011, ville vi også gerne have ham med på nummeret", fortæller Stephen om baggrunden for Buju Bantons hæsblæsende gæsteoptræden på sangen. 
Efterfølgende er Buju blevet idømt 10 års fængsel for narkobesiddelse, og sidenhen er andre store dancehall-stjerner som Vybz Kartel og sidst Busy Signal blevet anholdt – ligeledes for fortidens synder.

"Det er uheldigt for reggaemusikken, og der er intet positivt at sige om det", mener Stephen og fortsætter: "Uanset hvad du gør eller hvordan du behandler andre mennesker, så vil fortiden altid indhente dig, og du vil komme til at stå til ansvar for dine handlinger. Et synspunkt min far også delte i flere af sine sange."


Læs et længere interview i GAFFAs artikelsektion.

Køb billetter til koncerten på Train via GAFFA Live.

ANNONCE